fb
БългарияНовини

Събират дарения за пострадало от градушка читалище

2 мин.
Снимка: НЧ "Светлина - 1861"

Градушка нанесе големи щети на Народно читалище „Светлина – 1861“ в Шипка преди дни, а в отговор на апела за помощ на културния институт самодейци от София организират благотворително събитие. „Концерт с кауза“ ще се проведе на 30 юни, от 19 ч., в НЧ „Природа и наука – 1938“ в столицата.

Организаторите уточняват, че вход за събитието е „вашето дарение за ремонт на читалището“.

Бедствието е сполетяло сградата на читалището в Шипка на 13 юни. Още тогава с помощта на доброволци е отводнен таванът и е почистена галерията, а сдружение Младежки център за развитие „Взаимопомощ“ се включи в почистването на двора на Чирпанлиевата къща.

„Дървената конструкция на покрива на читалището е в лошо състояние и необходимо не само подмяна на керемиди, а цялостен ремонт. Обща площ на покрива 630 кв. метра“, допълват от читалище „Светлина – 1861“.

Народно читалище „Светлина-1861” в град Шипка е едно от първите читалища в България, с богата история. Основано през 1861 г. по инициатива на даскал Христо Караджов, то става основата на духовния живот на шипченци. Известно с богатата си театрална дейност през годините, днес Читалище „Светлина-1861” развива библиотечна, галерийна и културна дейност, и управлява етнографски комплекс „Чирпанлиева къща“. В неговата сграда се намира и Художествена галерия „Христо Песев“ с над 250 картини на шипченски художници и над 150 пластики на скулптора Христо Песев. Към читалището има Клуб за народни танци „Шипка“, Вокална група „Възраждане“ и детска театрална трупа, които подпомагат развитието на богатата културна дейност.

Всеки, които иска да направи дарение за възстановяването на сградата, може да го направи чрез банкова сметка на Народно читалище „Светлина -1861“ – гр. Шипка:
IBAN -BG64STSA93000028377840
BIC – STSABGS
Титуляр – НЧ „Светлина -1861“ гр. Шипка
Основание – За възстановяване.

Можете да се включите и в DMS кампания на името на читалището от тук!