fb
НовиниПо света

Библиотеката за въображение на Доли Партън раздава книги на деца бежанци

2 мин.

Децата бежанци в Лондон ще получават книга всеки месец до навършване на 5 години, благодарение на нов проект от Библиотеката за въображение на Доли Партън, съобщава The Guardian.

Глобалната организация си партнира с издателството Penguin Random House и благотворителната организация Give a Book, за да предложи заглавия на 200 деца бежанци в британската столица.

„Детските книги са магически портали, които могат да утешават и зарадват. За семейства, които са преминали през невъобразими сътресения, получаването на книга за споделяне може да е нещо малко, но се надяваме, че ще бъде и топло изживяване, изпълнено с любов“, добави кънтри иконата.

Управляващият директор на детските книги в Penguin Random House Франческа Дау отбеляза как „книгите са жизненоважни за изграждане на разбирателство и създаване на чувство за принадлежност“, което може да бъде „от решаващо значение“ за тези, които се преместват на ново място. „Това, което е особено вълнуващо в тези дарения, е, че децата ще получават нови книги всеки месец“, добави тя. Следователно те ще „могат да изградят своя лична колекция от книги, които да пазят и да имат, докато растат“.

Библиотеката за въображение на Доли Партън, която стартира през 1995 г. и е водещата програма на фондация „Доливуд“, дава безплатни книги на семействата на децата участници всеки месец докато не навършат пет години. През 2021 г. повече от 618 000 книги са дарени на малки читатели в Обединеното кралство и Ирландия чрез партньорството на благотворителната организация с Penguin Random House.

Марион Гилоули, изпълнителен директор на фондация „Доливуд“, Великобритания е категорична, че „даряването на книги на тези деца всеки месец ще им даде възможност да изпитат радостта от четенето със семействата си. Надяваме се, че това ще подкрепи семейните отношения и ще вдъхнови любов към четенето, която ще продължи цял живот.”