fb
Новини

Издателство внедрява печат на 100-процентова рециклирана хартия

3 мин.

Издателството Penguin Random House India планира да премине към използването на 100-процентова рециклирана хартия, съобщи Аджай Джоши, вицепрезидент на компанията, в ексклузивно интервю за Publishing Perspectives. Индийското подразделение на PRH публикува над 300 нови заглавия годишно, а част от текстовете вече започват тестово да се печатят по новата технология.

„Penguin осъзнава огромната отговорност, която поемаме като потребител на хартия. Ето защо екосъобразността и устойчивите практики са от изключително значение. Ние бяхме един от първите играчи в Индия, които приеха FSC микс-сертифицирана хартия и преминаването към рециклирана хартия с най-високо качество беше следващата логична стъпка“, допълни Джоши.

FSC е организацията с нестопанска цел за сертифициране на дървен материал Forest Stewardship Council, основана през 1993 г. и базирана в Бон. Новината за екологосъобразното ориентиране на компанията идва в навечерието на 28-та конференция на ООН по изменението на климата (COP28), която ще се проведе в Дубай от 30 ноември до 12 декември 2023 г.

„Ние осъзнаваме спешната необходимост да се справим с екологичните предизвикателства, свързани с използването на хартия в издателската дейност. От известно време тестваме хартия със 100 процента рециклирано съдържание и не само сме сигурни в нейния органичен произход и екологичен производствен процес, но гарантираме и качеството на читателското преживяване“, обясни Санджив Гупта, главен оперативен директор на Penguin Random House India.

Компанията набавя своята напълно рециклирана хартия от индийска хартиена фабрика, която е разработила продукта според стандартите и спецификациите, които отговарят на изискванията за качество на Penguin. Хартията, която е била „прециклирана“ е изработена изцяло от хартиени отпадъци, не е избелена с хлор или съединения на хлора, което може да намали количеството вредни отпадъци, произведени в производствения процес. Компанията съобщава се, че производството отделя 30 процента по-малко въглероден диоксид в сравнение с производството на необработена хартия и използва по-малко енергия и вода в сравнение с хартията, произведена от дървесина.

„Отне ни почти седем месеца тестване и корекции, за да отговорим на необходимите спецификации за нюанс на хартията, тегло, непрозрачност, яркост и т.н., работейки в тясно сътрудничество с фабриката за хартия. В допълнение към използването на рециклирана хартия, ние намаляваме употребата на пластмаса в нашата верига за доставки. Преминахме към използване на биоразградими или рециклирани пластмасови материали“, каза още Джоши.

Междувременно Джоши казва, че внедряването на тази специално произведена рециклирана хартия не е единственият ход, който Penguin Random House India & Southeast Asia прави.

„Инсталирахме машина за запечатване на кутии в нашия склад в Индия. Това значително намали потреблението ни на BOPP (биаксиално ориентиран полипропилен) ленти и пластмасови ленти, които преди бяха използвани за запечатване на кашони“, допълниха от PRH.