fb
БиблиотекитеНовини

Библиотеки от цялата страна търсят своя „Читател на годината”

1 мин.

Българските библиотеки ще определят своя „Читател на годината” и ще му подарят посещение в Европарламента. Това ще се случи в едноименната кампания, инициирана от Столична библиотека и евродепутата Мария Габриел с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Кампанията е провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си.

В националната кампания за насърчаване на четенето „Читател на годината” се включват Столична библиотека и регионалните библиотеки в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

По регламент, всяка една от тях ще излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2015” на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Габриел, която е ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП.

„Липсата на основни умения за четене и писане излага на риск гражданите от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Вярвам, че с инициативата за насърчаване на четенето в партньорство с библиотеките в страната ще успеем да допринесем за реализирането на идеята за учене през целия живот”, коментира Мария Габриел.

Церемонията по награждаване на победителите ще се състои в Столична библиотека през месец декември 2015 година.

Afish

[ + ]