fb
БиблиотекитеНовини

Библиотеките на Осло – убежище за всеки

9 мин.

През 1780 г. норвежкият бизнесмен Карл Дайхман дарява колекцията си от 6000 книги на град Кристиания. Книги, събирани цял живот, полагат основите на първата обществена библиотека в Осло, а жестът му е и най-силното доказателство, че знанието и образованието могат да извадят най-доброто от хората. И няколко месеца след като завещава солидна сума пари за купуването на още книги, посочва къде трябва да бъде разположена библиотеката и как да се управлява – Дайхман умира. Волята му е изпълнена и на 12 януари 1785 г. Det Deichmanske Bibliothek отваря врати. Норвежците продължават да даряват средства и книги, и фондът бързо нараства. 100 години по-късно колекцията е утроена, достъпна за обществеността, а библиотеката е с изградени клонове из целия град.

През 2022 година името на дарителя е най-силният библиотечен бранд в Осло (някогашна Кристиания). Под неговия запазен знак има 22 филиала, колекцията е нараснала до над милион книги, филми, компакт дискове и други материали. А сградата на Дайхман Бьорвика, официално открита през юни 2020 г. на брега на Северно море, е истинска архитектурна забележителност, побрала в 6 етажа безкрайна палитра от възможности за посетителите.

„Библиотеката е социално пространство“

„Първият етаж е площадът. Това е идеята на пространството – да е естественото продължение на площада, където хората могат свободно да влязат, да се стоплят, да си поговорят, да научат нещо ново или да четат книги“, каза директорът на библиотеката Кнут Скансен при посещението на представители от българските библиотеки от Враца, Видин и София.

Философията на Скансен напълно припокрива идеята на основателя преди повече от 200 години. Той е категоричен, че днес библиотеките са социални пространства, в които всеки може да влезе и да вземе точно това, което му е нужно. Най-модерната библиотека на Осло изпълнява и световните стандарти на библиотеките на бъдещето – библиотеки без стени. Всеки от етажите е конструиран така че да бъде обиколен в кръг и книгите са на нивото на хората. Всяко кътче е превърнато в уютно място за четене. Светлината прониква през всички етажи с помощта на специалната архитектура на сградата, а стъклото позволява на посетителите да се наслаждават непрестанно на спиращата дъха гледка от крайбрежието.

Посетителите могат да играят сред шест етажа с литература, места за четене и учене, киносалони, сцени за събития и работни пространства за млади и стари. В допълнение към съхраняването на над 450 000 книги, Deichman Bjørvika разполага и с множество работни пространства – музикални инструменти и озвучителни студия, шевни машини, 3D принтери, конферентни зали и много други, и всичко е безплатно за наемане с карта за библиотека.

Под стъкления покрив на Дайхман Бьорвика технологиите и книгите живеят в мир. Екраните са навсякъде и то наред с хартиените издания. Обслужването е изцяло дигитализирано, машини разпределят върнатите книги дори ако са попаднали издания от други филиали на библиотеката. 

Deichman Bjørvika беше обявена за най-добрата обществена библиотека в света от Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA) през 2021 г. и без съмнение е сред основните забележителности за всички любители на културата и литературата, които посещават Осло във връзка с проекта „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“.

„Библиотеката не са книгите. Библиотеката са хората“

От лукса и светлините на идеалния център на Осло, нашата норвежка визита продължи в най-бедния квартал, населен с мигранти. В източната част на града, в Тойен се помещава и единствената по рода си културна институция с изцяло детска библиотека. Разделена не само възрастово, но и физически – в горната част на улицата се намира библиотеката за всички възрасти, а етаж по-надолу – детската библиотека за деца от 10 до 15 години – идеята за продължението на площада работи и тук.

Бърза разходка между стелажите, етажите и залите, пълни с посетители, ни доказва, че и нейният капацитет е запълнен почти 100 процента, въпреки че по това време на деня голяма част от хората са на работа или училище (разходката ни в Тойен беше във вторник сутрин). Лишена от лукса на Бьорвика – Дайхнам Тойен е случила на най-проницателния екип, създал уют, топлина и усещането за дом, който те очаква в библиотеката.

„Библиотеката не са книгите. Библиотеката са хората“ – това каза и нашият домакин Райнерт Митасел, който разкри, че само преди няколко години начинът на работа и обслужване в библиотеките е коренно променен, като библиотекарите са преместени от столовете зад бюрото и компютъра, и са отстъпили водещата роля на потребителите, с изцяло автоматизирана система за самообслужване. Пространствата са изцяло трансформирани, а библиотечните специалисти не са заети с обслужване на читатели, а предимно с организирането на събития, уъркшопи, ателиета, занимания с деца и възрастни и внедряването на нови услуги. Нов тип услуга е и самата детска библиотека, отворена само за деца на възраст от 10 до 15 години. Пространствата вътре не само привличат, но сами по себе си разкриват светове и примамват посетилите да им се доверят, да се настанят удобно и да потънат в обстановката. Да усетят, че са на сигурно място, че имат подкрепа както за написването на домашните си, така и за следобедната си закуска.

Мултифункционалните зали са един от най-големите плюсове за максималното усвояване на помещенията и правилното им организиране. Интериорът е изпипан до последния детайл, а малък кът може да се използва едновременно за сцена, кино, екран, поле за електронни игри, място за срещи или зона за четене. Това не е обикновена библиотека. Това е магическа вселена. В залата ни посреща голяма сцена и ски лифтове, които висят от тавана с отворени врати и ни канят на пътешествие. Освен това там има над 3 000 книги в лавици, висящи от релси от тавана. Може би най-добрата селекция от детска и младежка литература в Норвегия, според Райнерт. Най-хубавото нещо в библиотеката обаче – това са посетителите. В това вярва целият екип, съставен от творци и артисти. Уверени са също, че това е и най-хубавата работа на света.

Представители на Регионалните библиотеки във Враца и Видин, изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“ Спаска Тарандова и основателят на най-големия сайт за четене и книги в България „Аз чета“ Александър Кръстев разгледаха единствената по рода си изцяло детска библиотека в Осло – Deichman Biblo Tøyen.

„Растения, звук и красив интериор – карат хората да се чувстват щастливи“

На мястото на първата обществена библиотека, близо до реката и точката, от която започва индустриалната революция на Осло, се намира филиалът на най-зелената библиотека от асоциацията на Дайхман. Това е Дайхман Гринлока. Двете големи читални на първия етаж напомнят за някогашната представа за това какво би трябвало и какво е искала да бъде библиотеката един ден. Поставени са акценти с удобни кресла, кожен диван и други старовремски уютни мебели. На първия етаж е преплетена гениална комбинация от модерно обслужване и уютна жилищна атмосфера, която допълнително се подсилва от приглушената светлина. Друга особеност е декоративната зеленчукова градина, която хората от квартала, съвместно с персонала на библиотеката, са засадили и отглеждат пред библиотеката. Библиотеката побира и най-голямата колекция от комикси в Норвегия. Детският отдел също е със специален дизайн и приглушена светлина, а „черната стая“ е мястото запазено за гостуващи училищни музикални банди, любители готвачи, доброволци. Зад подвижните ѝ стени се разкриват дори шивашко ателие и работилница.  

В детския отдел на Deichman Grünerløkka. Посещението в Осло се осъществява по проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“

Half machine, half human

Красотата на традиционната скандинавска култура и изкуство е оставила своя най-силен отпечатък в Националната библиотека на Норвегия. В центъра на Осло откриваме Nasjonalbiblioteket, а нейната основна задача е „да съхрани миналото за бъдещето“. Украсена с внушителни стенописи, които следват философията „Half machine, half human“ – културната институция помещава една от най-модерните постоянни изложби „Осветени. Проблясъци от културната история“. За първи път всеки може да види и чуе някои от най-грандиозните и исторически значими експонати в колекциите на Националната библиотека от 12. век до наши дни. Ръкописи, книги, филми, музика, телевизионни и радио клипове, плакати и дребен шрифт, които са били публикувани за норвежката публика и които са допринесли за оформянето на нацията.

Наред с богата история, библиотеката разполага с изцяло дигитализирана колекция. Процесът е започнал през 2006 г., а през 2022 г. вече може гордо да заяви, че е изцяло дигитална библиотека. Поради ограниченията на авторските права електронният фонд е достъпен само за норвежки IP адреси.

Бърза справка показа, че думата „България“ фигурира в близо 20 000 записа, а най-старият от тях е от 1550 г.  

От блясъка и висотата на Дайхман Бьорвика, през мисията на детската библиотека в Тойен, до свежите идеи на Гринлока и традицията на Nasjonalbiblioteket – библиотеките в Осло са убежище. За всеки. Независимо кой е той и дали целта на посещението му е да чете, да работи, да си почива, да се среща с приятели или просто за да остане насаме със себе си. Защото мисията на библиотеката е да придаде стойност за обществото. За да може всеки един посетител да почувства принадлежност и ангажираност – към общността и към собствения си живот.