fb
Книги и киноНовини

Netflix подготвя сериал за инспектор Хари Хуле

3 мин.

Добри новини очакват почитателите на мрачните скандинавски мистерии – този път от Netflix. От Hollywood Reporter съобщават, че Ю Несбьо ще адаптира за телевизионния екран книгата си The Devil’s Star, която е публикувана на български от издателство „Емас“ под заглавието „Пентаграма“ с превода на Ева Кънева. Историята за детектива Хари Хуле ще оживее в нов сериал за Netflix, озаглавен „Хари Хуле“ („Harry Hole“). Все още не се обявяват подробности за актьорски състав, но е ясно, че сериалът ще бъде режисиран от Ойстен Карлсен. „Пентаграма“ е петата от поредицата за инспектор Хуле и предхожда събитията от вече филмираната „Снежния човек“ (изд. „Емас“).

Сюжетът на „Пентаграма“ ни пренася в норвежката столица Осло, ограна от ярко лятно слънце. Полицията получава сигнал, че млада жена е открита мъртва в апартамента си. От ръката ѝ е отрязан един пръст и малък червен диамант под формата на петолъчка е поставен под клепача ѝ. Инспектор Хари Хуле е назначен да разследва случая заедно с Том Валер, който не извиква у Хари нито доверие, нито симпатии. Всъщност той вярва, че Валер е замесен с незаконна търговия на оръжие и с убийството на полицайка. Но Хуле – ненадежден алкохолик – едва се задържа на работа и трябва да играе по правилата. Пет дни по-късно изчезва още една жена. Скоро намират пръста ѝ, украсен с червен диамант – петолъчка, а Хари се опасява да не би да са по петите на сериен убиец. Решен да открие извършителя и да докаже истината за Том Валер, Хуле разбира, че двата случая се преплитат по неочакван начин…

Несбьо, бивш борсов посредник и журналист, пише първия си роман за Хари Хоул – „Прилепът“ през 1997 г., а поредицата сдържа общо тринадесет книги с участието на алкохолизирания норвежки полицейски инспектор. Последната книга е „Нож“ от 2019 г. Той е написал няколко други самостоятелни романа и поредица от популярни детски книги. Книгите му са преведени на повече от 50 езика и са продадени над 50 милиона копия по целия свят, което го прави най-успешния норвежки писател на всички времена.

Поредицата Harry Hole на Netflix ще е първият път, в който Несбьо лично ще напише сценария за екран, но не и първият, в който творбите му са екранизирани. През 2017 г. неговият роман „Снежния човек“ беше адаптиран като високобюджетен холивудски филм, но не достигна успеха, който се очакваше заради бързото му заснемане, което доведе до сериозни пропуски в сюжета.

Очаква се сериалът за Хари Хуле да се появи в Netflix през 2026 г.

Прочетете още:

Енигматичният Ю Несбьо в 7 любопитни факта

„Снежния човек“ – неподправеният страх, сковаващ като лед

Майкъл Фасбендър по следите на Снежния убиец в екранизацията на „Снежния човек“ [трейлър]

Ю Несбьо е безпощаден към инспектор Хари Хуле в „Нож“

Какво е най-лошото, което може да сполети един човек, запитал се Несбьо. И го „причинил“ на Хари Хуле

Как превеждаш: Ева Кънева

Докато гадаете кой би могъл да изиграе инспектор Хари Хуле, можете да поръчате книгите на Ю Несбьо от Ozone.bg, за много от тях ви очакват и с отстъпка.