fb
БиблиотекитеНовини

„Библиотерапия за възрастни“ – инициатива на библиотеката в Добрич

3 мин.

biblioteka dobrichИдеята на библиотерапията никак не е нова – cпори се дали възниква в САЩ през 30-те години на миналия век като метод за лечение на психологическите травми при войниците, или началото ѝ е още по времето на първите библиотеки в Елада.

Търсенето на максимално пълноценно място на книгата в живота на съвременния човек е въпрос, който все повече занимава българските библиотеки.

„Коя е подходящата книга за мен и как тя ще ми помогне?“ все по-често се питат читателите. Ако този въпрос бъде пренасочен към компетентен библиотерапевт, ползите – психологически и дори чисто физически, могат да ни изненадат.

В серия публикации ще ви представим библиотерапевтични практики от българските библиотеки. Започваме с „Библиотерапия за възрастни“ на Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич:

„Библиотерапия за възрастни“ е инициатива, която възниква почти спонтанно, в резултат от сътрудничеството на Регионална библиотека „Дора Габе“ и  Дневен център за възрастни хора с увреждания към Център за психично здраве „Д-р Петър Станчев”.

Експертите от Дневния център споделили желанието на техните потребители да посетят беседа по повод музикална витрина, посветена на 260 г. от рождението на Волфганг А. Моцарт.

Така се породила идеята беседата да се превърне в ежемесечна среща с четения и дискусии, на фона на приятна тиха музика.

„Нарекохме начинанието „Библиотерапия за възрастни“, защото искаме да работим по-резултатно и по-често с групи от по-възрастни хора, които също като децата се нуждаят от специално внимание. Ще се опитаме с помощта на книгата да провокираме тяхното мислене, да им дадем възможност да споделят, да анализират, да общуват повече. Вярваме, че библиотерапията ще се отрази положително на тази целева група.“, споделя главният библиотекар на Регионалната библиотека Галя Маринова.

„Библиотерапия за възрастни“ се провежда всеки втори вторник на месеца с начален час библиотерапия за възрастни 13:30. В проекта са ангажирани дванайсет библиотекари от направление „Библиотечно-библиографско и информационно обслужване“, като всеки от тях ще има възможност да води една среща през годината.

Библиотекарите приемат с готовност инициативата, уверени, че по този начин ще са полезни и съпричастни. Те знаят, че четивото трябва да бъде увлекателно за хората от групата, а самият процес на четене да доставя не само удоволствие, но и да провокира тяхното мислене.

Сбирките се организират в различни зали, фоайета, библиотечни колекции – тихи и приятни места, където гостите се чувстват добре и спокойни.

Планирано е занимание в обучителния център, където библиотекар ще чете от електронна книга и ще представи възможностите, които дават новите технологии.

В дните за библиотерапия възрастните хора с увреждания, освен че излизат от обичайната си среда, имат възможност да се запознаят с различни библиотекари и по-лесно да общуват с тях в бъдеще.

Първите две срещи – едната посветена на живота и творчеството на Моцарт, а втората на тема „Любовта и виното“, преминаха с голям успех и затвърдиха виждането, че библиотерапията е не само приятна, но и полезна.

Ако искате да ни споделите практики от сферата на библиотерапията във вашата библиотека, може да ни пишете на editors@azcheta.com

[ + ]