fb
БългарияНовини

Любимата книга на децата търси наградата „Бисерче вълшебно“ за втора година

2 мин.

Националната награда “Бисерче вълшебно за втора поредна година ще търси любимата книга на български деца. Проектът, който е организиран от фондация “Детски книги” и едноименния сайт (www.detskiknigi.com), част от групата на “Аз чета”.

Nagrada Biserche valshebnoСред целите, които си поставят организаторите, са да запознаят децата с модерната художествена литература, издавана на български език, да насърчат четенето сред подрастващите на възраст между 6 и 15 години и не на последно място да дадат възможност на децата сами да определят книгите, които харесват най-много.

Стартът на кампанията ще бъде поставен на 19 март (сряда) от 11:00 ч. в Американския център на Столична библиотека, като пред гостите на събитието ще бъде демонстрирано как се извършва гласуването, ще бъдат изказани и мнения на библиотекари, учители и родители за влиянието на наградата във възпитанието на децата като читатели. В рамките на събитието ще бъдат представени още и първите посланици на наградата – ученици от столични училища.

Всяко дете на възраст от 6 до 15 години ще има възможността да стане част от журито за наградата „Бисерче вълшебно“, като гласува онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (6 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 15 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Всяко дете може да гласува за номинираните книги онлайн в периода 19 март 2014 – 30 април 2014 г., като има правото само на един глас. За своя принос към избора на най-добрата книга, всеки участник получава електронна почетна грамота.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда в партньорство с „Аз чета“, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора и с медийното партньорство на  Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com

Научете още повече за резултатите от наградата от изданието през 2013, а в „Детски книги“ може да намерите страхотни забавни интервюта с номинираните български автори за тазгодишната награда.

Вижте и видео за големите победители от миналата година: