fb
БългарияНовини

„Приключенията на мотовете“ и „Героите на Олимп: Домът на Хадес“ са големите победители в „Бисерче вълшебно“ 2014

3 мин.
Biserche valshebno 2014

Българската книга Приключенията на мотовете на Радостина Николова и световният бестселър на Рик Риърдън „Героите на Олимп: Домът на Хадес“ са най-добрите детски книги у нас за 2013 г. Те спечелиха с малки разлики в двете категории на Националната награда “Бисерче вълшебно 2014”, която бе връчена на 14 май 2014 г. на тържествена церемония в голямата зала на Българската академия на науките .

Всяка от номинираните в двете категории 81 книги е получила подкрепата на поне едно дете. Гласували са 1853 деца от цялата страна, а също и живеещи в Полша и САЩ български деца. Най-активно са гласували децата в София, Силистра, Плевен, Варна, Ловеч и Русе.

Radostina Nikolova

Радостина Николова с наградата „Бисерче вълшебно“

И в двете категории съревнованието за първото място беше много оспорвано. В раздел „Млади читатели от 6 до 10 години“ книгата на Радостина Николова изпревари само с 4 гласа „Дора и нейната книжка за добри обноски“, а при по-големите – категория „Запалени читатели от 11 и 15 години“ , романът на Рик Риърдън спечели само с два гласа преднина пред  Приказка за Вълшебната флейта на Юлия Спиридонова-Юлка.

Наградите в категориите връчиха Миглена Манчева, начален учител в 119 СОУ, и Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, заедно с две от децата, станали първи посланици на наградата на старта на гласуването през март.

“Тази година сме щастливи, че има по-засилено българско участие от предходната, което е знак, че читателите започват да търсят повече български детски книги, а издателите ги издават”, каза председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева. Според нея малките разлики в класирането са ясен знак, че конкуренцията на пазара на детски книги у нас се засилва и това ще доведе до създаването на още по-добри и достъпни за децата издания.

Emilia Kokalova

Емилия Кокалова от изд. Егмонт с наградата „Бисерче вълшебно“

Наградата “Бисерче вълшебно” се организира за втора поредна година от фондация “Детски книги”, като патрон на това издание беше Президентът на Република България Росен Плевнелиев. На церемонията присъства Мартин Иванов, секретар на президента по култура, образование и национална идентичност.

Крайното класиране за наградата “Бисерче вълшебно 2014”:

Категория „Млади читатели“ (6 – 10 г.)
1 място – „Приключенията на мотовете“, Радостина Николова – 99 гласа
2 място – „Дора и нейната книжка за добри обноски“ – 95 гласа
3 място – „Рамона Завинаги“, Бевърли Клиъри – 80 гласа

Категория „Запалени читатели“ (11 – 15 г.)
1 място – „Героите на Олимп: Домът на Хадес“, Рик Риърдън – 61 гласа
2 място – „Приказка за Вълшебната флейта“, Юлия Спиридонова – Юлка – 59 гласа
3 място – „Ема иска да знае“, Мая фон Фогел – 43 гласа

Наградата „Бисерче вълшебноцели е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната художествена детско-юношеска литература. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Церемонията по награждаването и детския празник “Бисерче вълшебно” са осъществени с подкрепата на БАН, Bulgaria Mall, Рай кетъринг и вина “Izvor”. Наградният фонд за децата е предоставен от магазин за компютри Powercomp и телевизия Da Vinci Learning. Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.