fb
БългарияНовини

Благотворителна инициатива дари 1000 книги на домове за деца

5 мин.

Фондация „Подарете книга“ организира мащабна благотворителна инициатива, в рамките на която 1000 книги бяха дарени на осем дома за деца, лишени от родителска грижа. Акцията обзаведе по един книжен кът във всеки дом и го напълни със специално подбрани заглавия. От класики на детската литература като романите на Ерих Кестнер до по-съвременни автори като Рик Риърдън и Дж. К. Роулинг – всяка библиотека съдържа над сто разнообразни книги.

Каузата обедини представители на българския частен сектор, които закупиха книгите и мебелировката за създаването на неповторимите библиотеки. Като дарители се включиха компаниите Nexo, ReBenefit, Dext, Баущоф+Метал ООД и Фитнес у дома.

За да бъде книжната изненада още по-голяма, всеки член от екипа на Nexo — общо 300 души — написа лично писмо към децата в домовете. Писмата бяха вложени в книгите, за да могат бъдещите им малки читатели да ги открият, когато разлистят страниците за пръв път.

Доброволци от участващите в дарението компании ще направят специални посещения във всеки дом, за да сглобят библиотеките, да прекарат време с децата и да почетат заедно с тях свое любимо заглавие.

Начало на посещенията даде Nexo, една от водещите институции за управление на дигитални активи в света, създадена в България. Представители на екипа на технологичния гигант посетиха домовете Паисий Хилендарски и Софроний Врачански в София на 12 декември. Посещенията ще продължат с дома за настаняване от семеен тип в Долна баня и още шест места в София и нейните околности.

„Ако Моцарт нямаше стая с пиано у дома, нямаше как да стане Моцарт. Не всеки трябва да е Моцарт, но младите хора трябва да имат силен дух, който да може да лети. Затова вярваме, че всяко дете трябва да има стая с книги. Непростимо е да оставим без книги тези, които биха влезли в стаята и биха останали там“ — сподели екипът на Фондация „Подарете книга“.

„Книгите са съкровищница на познание и прозорец към мечтите ни. Няма да повярвате разнообразието от герои, вдъхновили моите колеги — хората, които днес градят бъдещето на технологиите на родна почва — да намерят пътя си занапред. Да споделиш с деца насока, визия, мечти е най-отговорната задача, особено когато те нямат в живота си онзи значим възрастен, който да го направи. Тази инициатива е отражение на голямата ни цел — да покажем отговорността на частния бизнес към обществото и да насърчим и други компании да дават обратно на средата, в която живеем.“ — каза Ясен Янков, вицепрезидент „Продуктови иновации“ в Nexo.

Самият Янков е отдаден на каузата за детското образование от години. Преди да се присъедини към екипа на Nexo, той съосновава MindHub — иновативна мрежа от академии по програмиране за деца и младежи от 6 до 18 години.

За Фондация Подарете книга

Вече повече от 11 години каузата на фондация „Подарете книга“ е изграждането на силна мрежа от доброволци, които работят с деца, лишени от родителска грижа. Те имат нужда от възрастен, който да е техен коректив, съветник и подкрепа, затова доброволците общуват с децата като техни приятели и ментори. Въпреки обстановката около пандемията от COVID-19 и прекъсването на ежемесечните срещи с децата, съпричастността и загрижеността не намаляват. Тазгодишната коледна инициатива се казва „Библиотека във всеки дом“ и целта е да бъдат изградени 10 нови библиотеки с уютен читателски кът в домове из страната. Тези библиотеки на вдъхновението ще се състоят от 100 специално подбрани за децата и младежите заглавия.

За Nexo

Nexo е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света. Мисията на компанията е да предостави пълен набор от финансови услуги с ползите от криптовалутите чрез първите по рода си Instant Crypto Credit Lines™, високодоходния спестовен продукт Earn, собствена борса за търгуване на дигитални активи и сигурност на най-високо ниво на своя Nexo Wallet. Nexo е обработила повече от $50 милиарда за над 2,500,000 потребители в 200+ юрисдикции от своето основаване през 2018 г. 

За ReBenefit

Re:benefit е платформа за управление на гъвкави корпоративни придобивки. Подпомага работодателите при избора и администрирането на най-подходящите допълнителни придобивки за техните служители, като предлага голямо портфолио от доставчици в различни категории – здраве, транспорт, спорт, благотворителност, гастроном и други. От друга страна дава възможност служителите самостоятелно да избират и управляват своите придобивки на месечна база спрямо техните нужди и интереси.

За Фитнес у дома

Руми Илиева е сертифициран фитнес треньор помогнал на над 20 000 жени да влязат в супер форма и да я задържат завинаги. След като получава диагнозата Хашимото, започва да търси информация как да се чувства по-добре. Така стига до извода, че храната и движението имат огромно влияние върху здравето и начина, по който се чувстваме. Оставя  работата си в маркетинг сферата и учи 2 години за фитнес инструктор. Започва да публикува рецепти и тренировки в сайта си и читателите се влюбват в тях. Вече има стотици рецепти и тренировки, които се изпълняват в домашни условия, защото вярва, че мисията ѝ е да помага на хората да бъдат по-здрави и щастливи.