fb
НовиниПо света

Благотворителна кампания на независими книжарници събира средства за мигрантски лагери в САЩ

2 мин.

Гретчен Тру, съоснователка на независима книжарница, инициира благотворителната кампания #BookstoresAgainstBorders (Книжарници срещу граници) в подкрепа на Refugee and Immigrant Center for Education and Legal Services (RAICES) – организация, която предлага правни и образователни услуги в имигрантските лагери в Тексас. В писмо до Publishing Perspectives Тру призовава книжарите от САЩ да се включат в каузата, като дарят част от приходите си в празничния за страната период 5-7 юли.

Лагерите влизат в новинарските емисии все по-често напоследък заради мизерните условия, в които пребивават обитателите им, много от тях деца. В писмото се казва:

Чувствам се бясна и безпомощна. Със сигурност не ми е до празнуване. Да гледам деца като моите да живеят в подобни условия в най-богатата страна в света, уж “земя на свободните”, буди у мен такъв дълбок гняв. Не мога просто да продължавам да правя това, с което съм се занимавала досега. Правим това не само, за да съберем средства, а и за да покажем на народа си, че книжарниците са много повече от търговски обекти. Те са част от общността и ролята им излиза далеч отвъд бизнеса.

#BookstoresAgainstBorders предлага книжарниците да дарят 5-15% от приходите си, но всяка помощ би била полезна. Желаещите да се включат се насочват към сайта Classy.com, където могат да си създадат профил и да персонализират своите дарителски призиви.

Книжарите, които не могат да дарят процент от приходите си, са приканени да подкрепят кампанията като дадат  гласност на каузата в своите сайтове и през социалните канали.

Идеята за #BookstoresAgainstBorders идва от служител на книжарницата на Тру. Мисиън Тейлър иска да допринесе по някакъв начин за подобряването на условията в лагерите, за които гледа ужасяващи новини. Отначало търси подкрепа от клиентите, които влизат в книжарницата, но скоро решава, че е необходимо да разширят обсега на кампанията. Така стигат до призив до “всички, които обичат книгите, читатели, автори, издатели, професионалисти от индустрията, книжари и други”, както се казва в писмото.

A Room of One’s Own, книжарницата на Гретчен Тру, ще дари 10% от приходите си в периода 5-7 юли, като вече е събрала 564 долара в подкрепа на каузата. До момента 21 независими книжарници са се включили в инициативата, която набира популярност.

Снимка на публикацията: Getty Images