fb
НовиниПо света

Близо 90% от новозеландците прочели поне по една книга през последната година

2 мин.

88% от новозеландците са прочели или са започнали да четат поне една книга през последните 12 месеца, съобщава местната организация за насърчаване на четенето New Zealand Book Council. Половината от участниците в допитването са прочели поне една книга на новозеландски автор за същия период.

Традиционната годишна анкета, озаглавена „Четене на книги в Нова Зеландия”, обхваща повече от 2000 възрастни респонденти. Резултатите от нея допълват съществуващите стратегии в страната за повишаване броя на четящите за удоволствие и за поощряване на интереса към художествената литература.

Данните от анкетата сочат, че средно новозеландците четат 20,6 книги на година, главно за удоволствие и почивка. Криминалните и приключенски романи, заедно с трилърите, са сред най-предпочитаните художествени жанрове, а биографиите и автобиографиите са най-четените нехудожествени произведения.

58% от книгите с художествена литература са купени от физически книжарници, а 42% – поръчани онлайн. Почти идентични са цифрите за покупките на нехудожествени произведения. 74% от четящите романи купуват хартиени книги, 22% – електронни и едва 4% – аудио книги. Само 6% от анкетираните са отговорили, че четат изцяло от електронни носители.

От близо половин милион новозеландци, които не са прочели и една книга през изминалата година:

  • 31% отбелязват липсата на време като причина;
    24% споделят, че не обичат да четат;
    16% намират гледането на филми, заснети по книга, за по-лесно.

И накрая, 22% от анкетираните, които са прочели 1 до 3 книги за последните 12 месеца, са отговорили, че или нямат време за повече четене или не попадат на книга, която да ги заинтригува.

Доклада от анкетата (PDF на английски) може да намерите тук.