fb
БългарияНовини

БНТ и Ciela обявиха литературно риалити шоу

2 мин.

Българската национална телевизия и издателство „Сиела” обявиха началото на нов риалити формат за таланти. За разлика от познатите ни досега предавания, „Ръкописът“ ще е насочено не към сценичните изяви като музика и танци, а към любителите на литературата и пишещите. Кандидатите да видят отпечатани своите дебютни романи ще трябва да покажат на журито и хиляди телевизионни зрители способност да работят с езика, да реагират на различни литературни провокации и предизвикателства и да се борят за голямата награда – публикуване на романа.

Състезанието ще има два етапа – подбор и директен сблъсък. В първия етап специална комисия от читатели и писатели ще избере ръкописите, чиито автори ще се състезават в „Ръкописът“. По време на втория етап участниците ще трябва да се изправят по двойки едни срещу други, да преодолеят различни препятствия, да убедят журито, че са готови да станат истински писатели.

„Ръкописът” е по лиценз на първото телевизионно издание за литературни таланти на италианската телевизия Rai Tre – „Шедьовърът”, а условията за участия са:

1. Да сте пълнолетни, т.е. навършили 18 години.
2. Ръкописът да е вашият първи роман и да не е публикуван до участието ви в конкурса.
3. Да е написан на български език.
4. Всеки кандидат има право да участва само с един роман (други жанрове не се допускат), като авторът декларира, че произведението е оригинал и не е публикувано от издателска къща с ISBN код, в медия или чрез устройство, на платформа за разпространение. Ако романът е бил публикуван на сайт за издаване на книги за сметка на автора без ISBN код, това се смята за допустимо.
5. Общата дължина на романа не трябва да бъде по-малка от 150 000 знака и да не надвишава 800 000 знака;
6. Кандидатът трябва да изпрати романа си в PDF формат като прикачен файл (ръкописни или машинописни произведения няма да бъдат разглеждани) на адрес rakopisat@bnt.bg и на rakopisat@ciela.com, заедно с попълнен Формуляр за участие, който може да намерите в специалната страница на конкурса на сайта на БНТ.
7. Периодът за изпращане на окончателния вариант на романа е от 9 януари 2015 г. до 31 март 2015 г.
8. Авторът трябва да изпрати още:
– избрана страница от романа;
– автобиография
– снимка (в близък план и в пълен ръст, в цифров формат, с максимален размер 2 мв)
– видеоклип на произведението (по избор) с максимална продължителност 1 минута.

На финала дебютният роман, спечелил надпреварата, ще бъде публикуван от издателство „Сиела“.