fb
БлоговеМнения

Да спрем да се самоубиваме!

2 мин.

bapostolovaАвтор: Божана Апостолова

От 23 години издавам българска литература. Всичко, което спечелех от печатницата, заделях за издаване на млади български писатели и поети. Мнозина колеги издатели в началото ме смятаха за луда. Но аз правех това съзнателно и целенасочено, убедена, че на България й трябва едно ново поколение автори, с нов морал и ново мислене, които да създадат онези духовни общества, без които тя би била мъртва.

С Божия помощ успях и вече мога да посоча редица талантливи писатели, които наложиха имената си не само у нас, но и в чужбина. И точно когато дойде време да се радвам на постигнатото, се завихри този нелеп и грозен скандал, започнат – за съжаление – от двама от най-талантливите автори, издавани от „Жанет 45“: Александър Секулов и Милен Русков.

Момчета, срам ме е! Момчета, боли ме!

Наистина, Георги Господинов запази самообладание и не отвърна на хулните думи, което му прави чест. Но изстреляните към него неоправдани и непредизвикани с нищо обиди няма как да не рикошират и към издателството, тоест към мен.

В името на истината ще кажа само едно: в издателство „Жанет 45“ нито един талантлив писател не е обгрижван за сметка на другиго! Затова недоумявам – как е възможно толкова талантливи и умни хора да се оставят да паднат в плен на елементарни страсти? Още повече, че и справките от книжарниците показват – всеки има завиден брой свои читатели и фенове, никой на никого не пречи!!!
Така че нека не се самоубиваме взаимно и да освободим духовните си обеми в полза на читателя!

П.П. На вестниците и сайтовете, които „поддържат огъня“, ще обърна внимание, че не това е начинът да се помага на българската култура и на обществото ни като цяло.

Божана Апостолова е основател на ИК „Жанет 45“, издател на над 1000 заглавия българска литература, сред които „Високо, над далечината“ (поезия, 1997) и „Високите каменни хълмове“ (проза, 2006) от Александър Секулов и всички книги на Милен Русков и Георги Господинов.

[ + ]