fb
БиблиотекитеНовини

Боклукчии отвориха библиотека от изхвърлени книги

2 мин.
Боклукчиите, подели инициативата

Боклукчии в турската столица Анкара откриха обществена библиотека с книги, намерени на сметището, където работят, съобщава CNN. Нетрадиционния книжен кът отваря врати през септември 2017 г. след месеци събиране на издания и дезинфекцирането им от специалисти.

Събирачите на смет от област Чанкая започват да колекционират по-запазените томове с идеята да ги ползват заедно със семействата си. Новината обаче се разчува и местните се включват с дарения. Днес библиотеката съдържа над 6000 заглавия от различни жанрове. Обособен е детска секция с комикси, както и отделна с научна литература. Намират се дори четива на английски и френски език.

Библиотеката се помещава в свободната сграда на бивша фабрика за тухли. Мястото се е оказва изключително подходящо заради дългите си коридори и обширните пространства.

Кметът на Чанкая Алпер Тасделен коментира проекта така:

От едната страна са хората, които изхвърлят книгите си, а от друга – тези, които имат нужда от тях. Щом предложихме идеята за създаване на библиотека и получихме всеобща подкрепа, проектът беше реализиран.

С времето фондът на библиотеката толкова се разраства, че тя започва да отдава книги под наем на училища, образователни програми и затвори. Общината пък назначава библиотекар на пълен работен ден, който да обслужва четящите. Често се организират посещения на училищни групи, а велосипедистите, които карат колела в близката долина, се възползват от предлагания от библиотеката отдих, хубава книга и чаша чай. В свободните помещения пък се играе шах.

Серхат Байтемюр, 32-годишен боклукчия, коментира пред национална медия:

Преди мечтаех за домашна библиотека. Сега си имаме библиотека тук.

 

 

Снимки: CNN