fb
БългарияНовини

BOPS – Кутия пълна с тайни (книги)

3 мин.

През последните години читателски преживявания не се изчерпват само с потапянето в сюжета на книгите, стила на автора и харизмата на героите. Все по-ческо книжните закачки преминават във формата на стилни аксесоари, тематични изненади и предизвикателства, които предлагат допълнителна емоция с конкретни заглавия и разнообразяват читателското приключение. Е, щастливи сме да ви споделим, че и в България вече има истинско допълнително преживяване с книги – BOPS.

bopsПодготвена от чаровната двойка книжни влогъри от “Четат ли двама” BOPS е буквално кутия, пълна с книжни тайни (и усмивки). В специален пакет Алекс и Райс са подбрали предварително избрана (тайна) книга и най-различни малки подаръчета, свързани с нея. Пакетът има фиксирана цена, поръчва се от фейсбук страницата на BOPS и пристига по куриер, за да направи книжното приключение на читателите още по-вълнуващо. Идеята е всеки месец да се изпраща по един такъв пакет, като предварително се обявява само неговата тема. За първото изпращане темата на кутията е „Видях те в сънищата си“.

А какво още се крие в BOPS може да научите и в краткото блиц интервю със създателите на проекта:

Защо BOPS?
Райс: BOPS, защото искахме името да е нещо с думи като „кутия“, „четене“, „усмивки“ или подобни синоними на изборените. Box of Paper Smiles се получи след много часове на мислене, предложени идеи и/или отхвърлянето им. Накрая просто сглобихме BOPS и се влюбихме в него.

Алекс: Искахме да е нещо, което звучи звънко, а същевременно събира в себе си основната идея – кутия+книга/изненада/ = усмивка

Откъде дойде идеята?
Райс: Идеята ни хрумна преди няколко месеца от видеата на чуждестранните буктюбъри, които гледаме, и тяхното ежемесечно разопаковане на такива кутии. Аз, за да бъда честна, не бях чувала за тях, докато Алекс не ми ги показа. След това, нали съм си момиченце, колко ми трябваше, за да пожелая нещо подобно и за мен. Оказа се, че в България няма такива, затова решихме ние да направим тези невероятни кутии.

Алекс: Оказа се, че този модел вече е разработен, но за коренно различна аудитория – кутии за козметика, за природосъобразен начин на живот. Нямаше такава за четящите хора. И ние решихме да я направим.

Как ще правите селекцията на книгите?
Райс: Изборът ни ще е между различни издателства и жанрове, като условията, за да се „класира“ една книга в кутията са няколко: 


  • Да не е на българския пазар повече от 60 дни;
  • Да не е част от поредица, а да е самостоятелен роман. Но ако решим да включим поредица, то със сигурност бихме започнали с някоя нова и то с първата част от подредбата;
  • Да е жанр, който е широко разпространен, търсен и четен.

Алекс: Следва да си признаем, че книгата в пилотната ни кутия не отговаря на първия критерий, но не бихме я включили, ако не значеше много за нас както като история, така и като читателско преживяване. А към нея имаме и специална изненада.

Какви са изненадите, които сте подготвили за първата серия BOPS?
Алекс: Във всяка кутия книжните глезотийки ще са различни, като сега се водим по темата, която е „Видях те в сънищата си“. Все пак най-хубаво се чете в легнало положение – толкова мога да издам за един от артикулите

Райс: След споделеното от Алекс, аз нямам какво да добавя, без да разкрия изненадата :)

[ + ]