fb
От издателстватаСпециални

Брилянтната Луиз Пени за първи път на български

2 мин.
Ubystvoto na hudozhnika

Ubystvoto na hudozhnikaЧудесна изненада за българските почитатели на качествените криминални романи е подготвило издателство СофтПрес. “Убийството на художника”, първата книга от поредицата за инспектор Гамаш на канадската писателка Луиз Пени, ще излезе на български в началото на април и скоро ще бъде последвана от втора, съобщават от издателството.

Луиз Пени е единственият в света петкратен носител на наградата „Агата Кристи“ за криминален роман – при това в четири последователни години (2007-2010), а романите й са преведени на повече от трийсет езика.

Арена на действието в книгите й е идиличното село Трите Бора в канадската провинция Квебек, близо до американската граница, а главно действащо лице – главен инспектор Арман Гамаш, които с всяка следваща книга от поредицата на Пени се превръщат в легенда от ранга на  Еркюл Поаро, госпожица Марпъл и Шерлок Холмс.

“Убийството на художника” донася на автора си единадесет литературни награди, сред които някои от най-важните отличия в жанра – наградата „Антъни“ и наградата „Бари“.

Luiz Peni

Луиз Пени

В „Убийството на художника“ Гамаш е натоварен с разследването на мистериозното убийство на обичаната и уважавана от всички художничка Джейн Нийл, намерена мъртва в гората, пронизана със стрела право в сърцето. Местните жители са убедени, че става дума за нещастен случай при лов, но Гамаш бързо проумява, че в наглед притихналото селце всеки пази тайни и се крие зад маски. И че ключът към загадката навярно се крие в необикновената картина, нарисувана от художничката, малко преди да умре…

До момента Арман Гамаш е герой на десет романа и една новела – The Hangman.

След успеха на първите няколко книги от серията „Разследванията на инспектор Гамаш“ Луиз Пени пише The Hangman с опростен сюжет и лексика и граматика, подходящи за четене на ниво трети клас, като част от програмата GoodReads Canada за насърчаване на грамотността сред възрастните.

Според създателите на програмата 42% от канадците страдат от ниска грамотността, което е предпоставка за безработица, бедност, проблеми със здравето и склонност към престъпления.