fb
ГалерияМултимедия

Британски артист създава уникални бижута от книги [галерия]

2 мин.

Какво правите с книгите, които стареят по лавиците на библиотеката ви? Трупате ги, може би ги раздавате? А минавало ли ви е през ума, че можете да ги превърнете в бижута? Отговорът вероятно е не, но британският артист Джеръми Мей твори своето изкуство именно от стари книги.

Изключителната техника на Мей е описана в сайта му Littlefly – отначало формата на бъдещото бижу се скицира върху първата страница от книгата, след това с помощта на скалпел стотиците страници се изрязват в тази форма. Прецизният процес отнема около час и половина за 50 страници, а едно бижу се изготвя общо за около 8 седмици. Накрая изрязаните страници се ламинират по специален начин и се добавя блясък. Така бижуто запечатва част от самата книга. Всяко е уникално и не подлежи на изработка на дубликат. Текст и илюстрации се сливат със смайващ финес и всеки ценител на книгите с афинитет към ексцентричното и естетичното би се зарадвал на подобно изделие.

Идеята на Мей му хрумва, докато се чуди какво да подари на съпругата си за първата годишнина от сватбата им. Решението да създаде бижу от хартия прераства в оригиналната и новаторска техника на ламиниране. Днес творецът получава поръчки от цял свят, а изделията му са представяни на изложби във Великобритания, Русия, Германия и Япония.

Разгледайте снимки на пръстени, гривни, обеци и колиета – един различен прочит на класическата литература.

Ако сте любопитни как изглежда процесът по сътворяването на едно такова бижу, гледайте видеото:

 

[ + ]