fb
НовиниПо света

Заради високите сметки: Британски библиотеки и музеи стават топли убежища през зимата

2 мин.
Снимка: Freepik

Британските библиотеки и музеи се подготвят да се превърнат в топли убежища за хора, които не могат да си позволят да отопляват домовете си през зимните месеци, пише The Guardian. Държавните управници са призовани да осигурят спешно ново финансиране, така че обществените сгради да могат да се справят с нарастващия брой посетители през най-студените месеци. Културните институти ще бъдат част от мрежа в цялата страна, която ще осигури топъл подслон, за да се намалят смъртни случаи заради измръзване.

Призивът за подкрепа идва в период, когато организациите в цялата страна са изправени пред огромни увеличения на сметките за енергия. Представители на домове за възрастни казаха пред Observer, че годишните им сметки за енергия нарастват от £1,5 милиона до £7,7 милиона годишно.

„Ще се разчита на музеите да отговорят на тази криза, но много от тях ще се борят да отопляват собствените си пространства. Хората започват да разбират мащаба на кризата и ние не искаме да намаляваме работното време на музеите“, коментира Алистър Браун от Асоциацията на музеите и даде пример, че миналата седмица котировката за подновяване на годишния договор за газ се е повишила от £9,700 на £54,362.

„Правителството трябва да предостави на съветите допълнително финансиране тази зима, за да посрещнат нарастващите разходи за енергия, което би помогнало библиотеките да останат отворени като жизненоважни топли убежища за техните общности”, обясни представител на сектора на обществените библиотеки Изобел Хънтър.

Пол Драм от благотворително социално предприятие, което управлява библиотеки в Гринуич в югоизточен Лондон, каза, че библиотеките в района вече са похарчили £28 000, за да се подготвят за увеличаването на посетителите през зимните месеци.

„Ние сме напълно наясно с огромното въздействие, което енергийната криза ще има върху мнозина, живеещи в местната общност. Затова ще популяризираме нашите библиотеки като „топли пространства“, каза още той.

Представители на центрове за грижи обясниха, че операторите са изправени пред до 500% увеличения на разходите за енергия, като някои обмислят да намалят броя на възрастните хора, които вземат от болничните отделения, или да затворят домовете си за грижи, за да оцелеят.

Според анализаторите, домовете за възрастни плащат разходи за енергия в размер на £700 на легло всяка година. Но този месец цената трябва да достигне £4027 на легло, като това е увеличение от около 437%.

Говорител на правителството съобщи, че са предоставени £3,7 милиарда допълнително финансиране на местните власти, което могат да изразходват за социални грижи за възрастни.