fb
@-книгиЕ-книги

Британските издатели искат сваляне на ДДС и при е-книгите

1 мин.
@-книгиЕ-книги

Британските издатели искат сваляне на ДДС и при е-книгите

1 мин.

Британски издатели поискаха правителството спешно да свали с 20% облагането с ДДС върху електронните книги, пише Гардиън. При взимането на подобни мерки е-книгите ще получат същите привилегии като хартиения формат, който не се облага с подобен данък.

Според издателите трябва да бъдат приети „спешни мерки“ за отпадането на ДДС върху електронните формати, за да се запази бързото темпо на увеличение при продажбите. „Книгата се определя от това, което съдържа и осигурява, а не от материала, от който е създадена. Именно затова още по-приятелски настроените към природата варианти на книгите трябва да бъдат окуражаване, а не спирани от ДДС“, се посочва в подписаната от над 5000 издатели петиция до британския финансов министър Джордж Осбърн.

Писмото се позовава и на бележка на Европейския съюз от декември 2011 г., в която се посочва, че „сходни стоки трябва да бъдат обект на еднакви стойности на ДДС и в този смисъл технологичният напредък трябва да бъде взиман предвид“.

„Други държави вече намалиха ДДС-то върху е-книгите и вярваме, че Великобритания също трябва да бъде част от тази вълна“, убеден е председателят на британската Издателска асоциация (PA) Ричард Молет. По-рано през годината ДДС-то върху електронните издания бе намалено във Франция (до 5.5%) и Люксембург (до 3%).

У нас битката за облагането на книгите с данък е доста по-назад, като от няколко години издателската гилдия е в борба за намаляване на данъка върху печатните издания.