fb
СпециалниЧети повече

Британските радио и телевизия BBC възобновяват кампанията си Love to Read

1 мин.

Нова серия програми около дългогодишната кампанията Love to Read подготвят британските медийни канали BBC, пише The Bookseller. Инициативата от няколко години държи на ниво дебата около книгите на Острова, като и тази есен ще ги постави на преден план в програмните схеми.

BBC са подготвили няколко адаптации на познати заглавия, както и редица класации с най-добрите четива в различни категории и лични предпочитания на популярни личности. Поредица от 11 документални серии „Книгите, които създадоха Великобритания“ ще разкажат кои книги са повлияли на развитието на различни области в Англия. Сред водещите на рубриката ще бъдат Марта Кърни, Крис Пакъм, Джема Кеърни и Алис Ливайн.

“Има много доказателства, че четенето е ключът към щастлив и удовлетворяващ живот. Затова амбицията на #LovetoRead е да накара нацията да чете повече, да говори за книгите, които обича, и да вдъхнови цяло ново поколение от читатели“, казва Джоунти Клейпол, директор по изкуствата в BBC.

В понеделник вечер BBC Шотландия вече разкри кои са десетте най-любими книги на шотландците, а BBC Северна Ирландия ще бъде домакин на „книжна седмица“ между 31 октомври и 6 ноември.

Част от кампанията ще бъде и „Love to Read“-уикендът на 5 и 6 ноември, когато BBC и партньорите на кампанията ще окуражат британците да отделят поне няколко минути за четене. Най-популярните водещи на различните канали на медийната група ще четат на живо от любимите си книги в книжарници в цяла Англия.

[ + ]