fb
Новини

Брижит Жиро печели наградата „Гонкур“ за „Vivre vite“

2 мин.
Снимка: @Alexandre Marchi

Брижит Жиро е новата носителка на литературната награда „Гонкур“, предаде АФП. Романът на авторката Vivre vite („Да живеем бързо“) е посветен на смъртта на съпруга ѝ. Книгата е публикуван от Flammarion и все още не е преведена на английски. 

Три други книги също бяха в надпреварата: Le Mage du Kremlin от Джулиано да Емполи, Les Presque Sœurs от Клое Корман и Une somme humaine от Макензи Орсел. 

Жиро е 13-ата жена, печелила „Гонкур“ в 120-годишната история на наградите. Преди нея, през 2016 г. Лейла Слимани спечели приза за романа си „Нежна песен“.

Родената в Алжир Брижит Жиро живее в Лион. Макар да не е дебютант в литературата, тя е малко позната на широката публика. Работила е като преводачка, владее английски, немски и арабски. Съпругът ѝ Клод, чиято смърт е пренесена в романа „Да живеем бързо“, е починал при катастрофа с мотор преди повече от 20 години.

Снимка: Julien de Rosa/AFP

„Работех като журналист във в. „Либерасион“, бях и литературен съветник на фестивали. Работех също и като редактор. Написала съм една дузина книги – романи, есета, новели“, каза Брижит Жиро пред АФП. Стилът ѝ се приема добре от критиката. Жиро привлича вниманието на литературните журита.

През 80-те години Брижит Жиро обикаля Англия.  Известно време живее в Германия. И както самата тя пише в „Да живеем бързо“, на 22 юни в Лион идва моментът, който разделя живота ѝ на две. През този ден съпругът ѝ Клод загива, карайки твърде мощен мотор. През 2001 г. Брижит Жиро разказва за седмиците, последвали смъртта на Клод, в книгата си А Prеsent („В настоящето“). „Живеех, издавах книги. Изправих се на крака въпреки всичко“, казва писателката. Споделя, че винаги е знаела, че трябва да напише книга в памет на съпруга си и на тяхната любовна история. „Не можах да я напиша след смъртта му, трябваха ми 20 години дистанция.“