fb
Книги и киноНовини

Чакаме на екран четири от романите на Емили Хенри

6 мин.

През последните години книгите на авторката на романтични романи Емили Хенри се радват на голям интерес от страна на филмовите компании и вече има потвърдени четири адаптации, пише Deadline. Първата романтична книга на Хенри „Beach Read“ излезе през лятото на 2020 г. Оттогава последваха „People We Meet on Vacation“ през 2021 г., „Book Lovers“ през 2022 г., „Happy Place“ от 2023 г. и „Funny Story“, която излезе на пазара тази година.

Стачките на сценаристите и актьорите вероятно са забавили кастингите, но през това време продуцентската компания на Дженифър Лопес избра да адаптира четвъртата книга в телевизионен сериал за Netflix.

„People We Meet on Vacation“ („Срещи по време на ваканция“)

Продуцентската компания 3000 Pictures избра Брет Хейли да режисира адаптацията на „Срещи по време на ваканция“ по адаптирания сценарий на Юлин Куанг.

Книгата разказва историята на двама приятели, десет летни пътешествия и един последен шанс да се влюбят.

Попи и Алекс нямат нищо общо. Тя e щура, общителна и с гардероб като дъгата, той е мълчалив и носи скучни панталони в цвят каки. Напук на всичко двамата са най-добри приятели − още от едно споделено пътуване към дома като студенти. Днес ги делят стотици километри. Тя живее в Ню Йорк, той − в малкия им роден град, но всяко лято двамата прекарват една ваканционна седмица заедно. Допреди две години, когато всичко се разпада. На пръв поглед Попи е постигнала мечтата си − има перфектната работа и пътешества из целия свят. Но това се оказва недостатъчно. Когато си дава сметка, че последният миг, в който се е чувствала истински щастлива, е именно онова последно лято с Алекс, тя решава да действа. Нужна им е нова ваканция. Седмица заедно, която ще бъде перфектна. Стига само да успеят да заобиколят едничкия факт, за който не говорят никога

Брет Хейли е режисирала „Къде си, Аляска“ на Hulu, адаптиран по бестселъра на Джон Грийн, както и „Всички наши места“, адаптиран по романа на Дженифър Нивън и с участието на Ел Фанинг и Джъстис Смит.

„Beach Read“ („Когато януари срещна Август“)

Юлин Куанг ще адаптира и режисира филмовата адаптация на „Beach Read“ за 20th Century Studios. Проектът беше обявен през април 2023 г.

Романът разказва историята на двама автори, които се опитват да излязат от писателски блокаж, докато прекарват време заедно край езерото Мичиган.

„Book lovers“ („Чета те като книга“)

През март 2023 г. Tango разкри намерението си да адаптира романа „Book Lovers“, който излезе през 2022 г.  

Нора Стивънс живее за книгите. Чела е всякакви и не прилича на героините в никоя от тях. Не е смелата идеалистка, нито спокойното момиче мечта и със сигурност не е от миловидните красавици. Всъщност единствените хора, за които Нора е герой, са нейните клиенти. Като литературен агент тя прави и невъзможното, за да им осигури най-изгодните договори.

Наред с авторите основен съперник за времето ѝ е по-малката ѝ сестра – Либи, за която Нора е готова на всичко. Дори да прекара няколко седмици далече от Ню Йорк. В ума на Либи ваканцията в малкия град Съншайн Фолс ще предложи на сестра ѝ шанс да погледне на забързаното си ежедневие по нов начин. Но вместо да се отдаде на пикници в гората и срещи с местния дърводелец, Нора се сблъсква с Чарли Ластра, нашумял редактор от големия град. Двамата вече се познават и имат ясно изградено мнение един за друг – голяма червена черта и „Не!“ още в черновата. За съжаление, съдбата не е наясно с правилата и продължава да изправя Нора и Чарли един срещу друг в поредица от съвпадения, които никой редактор не би одобрил. Докато двамата не осъзнават, че може би е време да си позволят обрат. Или поне голяма скоба в текста.

„Happy Place“ („Място за щастие“)

Happy Place е избран от Nuyorican Productions на Дженифър Лопес. Историята ще бъде адаптирана в телевизионен сериал в Netflix.

„Happy Place“ проследява Хариет и Уин, които са перфектната двойка още от колежа. Неразделни като сол и пипер, като мляко и мед, като омари и Мейн… Докато не се разделят.

Изминали са пет месеца, откакто не са заедно, но все още не са казали на най-добрите си приятели. Не могат да го направят – не и сега, когато всички са в любимата вила, където от години прекарват своите ваканции. За една седмица през лятото шестимата загърбват ежедневието и се отдават на вино, морска храна и блажени разговори с хората, които ги разбират най-добре. Само че тази година Хариет и Уин са прекалено заети да се преструват, че все още са заедно, и да обръщат гръб на факта, че продължават да се желаят отчаяно. Не могат да кажат истината. Това е последната им ваканция тук и трябва да е перфектна. Затова просто ще играят ролите си. След като години наред са били влюбени, колко трудно може да е да се преструват само за седмица?

Емили Хенри е американска писателка, която в рамките на три години (2020–2023) става изключително популярна с романите – „Когато януари срещна Август“ (Beach Read”), „Срещи по време на ваканция“ (“People We Meet on Vacation”/“You and Me on Vacation”), „Чета те като книга“ (“Book Lover”) и „Щастливо място“ (“Happy Place”) – в жанра романтична комедия.

Книгите й са предпочитани от тийн аудиторията и стават популярни сред тийн публиката чрез канала #booktok на TikTok. Тези четири заглавия се утвърждават като книги бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, „Съндей Таймс“, „Амазон“ и др. До средата на 2023 г. са продадени общо 2,5 млн. екземпляра.

Книгите на Емили Хенри са публикувани на български и можете да ги поръчате от Ozone.bg.