fb
НовиниПо света

Чехия въвежда ваучери за книги за служителите

2 мин.

Нова разпоредба в данъчния закон на Чехия, влязла в сила на 1 януари 2018 г., дава възможност на местните компании да предоставят на служителите си приспадащи се от данъците ваучери за закупуване на книги. Решението се приема добре не само от представители на издателската общност, а и от местните институции, отговорни за обезщетенията на работниците, които ще изпълняват ролята на междинно звено между читатели, книжари и издатели.

Мартин Вопиенка

Мартин Вопиенка, председател на Чешкия съюз на книжарите и издателите (SČKN) и основател на издателска къща Práh, споделя пред Publishing Perspectives, че книжната индустрия очаква мярката да стимулира продажбите на книги в страната. Той коментира:

В резултат на тази законодателна промяна очакваме дългогодишен положителен ефект, който ще се отрази на пазара на книги. Предвиждаме увеличение от 2% до 3% в годишните продажби.

Продажбите на книги в Чехия за 2016 г. се равняват на 7.8 милиарда чешки крони (584.9 милиона лева) – с 4% повече спрямо предходната година, съобщава пазарният доклад на SČKN. Прогнозните приходи, които се очаква да постъпят след въвеждането на новата разпоредба, са между 156 милиона чешки крони (11.7 милиона лева) и 234 милиона чешки крони (17.6 милиона лева) годишно.

Вопенка допълва:

Представям си следната ситуация: служителите, получаващи по-ниски доходи, използват тази възможност, за да купуват на децата си книги, които иначе няма как да си позволят. Тогава промяната наистина може да подпомогне изграждането на изключително необходимата връзка между децата и четенето.

Новото законодателство обаче породи и един тревожен въпрос: ще се увеличи ли средната стойност на книгите? През 2016 г. цените им в Чехия паднаха на 261 крони (20 лева) – намаление от 4.7% в сравнение с 2015 г.

Въпреки че ползата от новия закон е повод за оптимизъм от страна на издателите, чешката индустрия продължава с призивите към правителството да намали данъка върху книгите. Чешкият съюз на книжарите и издателите твърди, че растежът в сектора е възпрепятстван от данъчната ставка, която възлиза на 10%.

Снимка на публикацията: Globe Bookstore & Café, Prague.eu