fb
Книги и киноСпециални

Черните кинонощи в Талин се обръщат към книгите

1 мин.
poff

poffВероятно не знаете, че един от най-дългите като продължителност кинофестивали в Европа, се провежда в естонската столица Талин. Тази година „Черни нощи“ (P?FF – Pimedate ??de Filmifestival) прави крачка напред и включва в програмата си модул за продажба на авторски права и ето тук е изненадата – ще се представя филмова литература от близките страни.

P?FF комбинира традиционната представа за филмов фестивал с подфестивали за анимационно, студентско и детско кино. Провежда се за тринадесети пореден път и е част от Алианса на филмовите фестивали от Централна и Източна Европа CentEast. Организаторите са си поставили задачата да разширят аудиовизуалното сътрудничество между държавите от двете страни на източната граница на Европейския съюз и са поканили за участие и представители на държави като Грузия, Украйна, Армения, Узбекистан, Киргистан, Таджикистан.

Частта с продажбата на права за филмова литература е озаглавена „От книги към филми“ и ще се състои на 29 и 30 ноември. Точно по същото време ще се проведе и т. нар. Балтийско събитие, на което пък ще се договарят правата ко-продуциране за 12 проекта от Прибалтийските държави, Скандинавия, Централна и Източна Европа и Русия.

[ + ]