fb
10, които...Специални

10 интересни идеи какво да правим със старите си книги

5 мин.

Обичаме да четем, да ходим в книжарници и да купуваме все нови и нови книги. След като прочетем тези книги, ги слагаме на рафта на библиотеката и не ги отваряме повече. Но идва един момент, в който ни се налага  да се разделим с част от старите вещи, а това включва и книгите.

Много хора решават този проблем, като се отдават изцяло на електронното четене – чрез компютър, таблет, телефон или четец. Но има и такива като мен, които са фенове на старомодното четене, и им доставя удоволствие да отворят книгата и да усетят миризмата на страниците. Да изхвърлим книги би било грехота. Знанието трябва да се предава, а много хора нямат финансова възможност да отделят от бюджета си за книги.

Предлагам няколко идеи, които можете да приложите, за да спасите книгите си и да сте спокойни, че ще зарадват и други хора освен вас, вдъхновени от сайта wikiHow.

Дарение

1. Библиотека, читалище, дом за сираци
Можете да дарите книги на местната библиотека или на читалище в страната в нужда, което е претърпяло пожар или друго бедствие, и е изгубило част от книгите си. Също така можете да дарите книги в домовете за сираци. Това със сигурност ще помогне на децата да се ограмотят, а всички знаем с какви финансови възможности разполагат те. (Още по-конкретно предложение – можете да подкрепите библиотеката на Читалище.то, което е наш офлайн дом)

2. Освободете книгата си чрез Буккросинг
В сайта www.bookcrossing.com можете да регистрирате книгата си, да обясните къде сте я оставили и така някой непознат ще се наслади на нея. През последните години Буккросинг навлезе и в много градове в България. На много места се появиха т.нар. къщички за книги – Пловдив, Стара Загора, София и други. За жалост първите опити за тези къщички бяха унищожени от вандали, но с течение на времето може би културата ни се промени и сега се радват на успех сред много от любителите на книги. А няколко от нестандартните идеи, хрумнали на ентусиасти, можете да видите тук.

3. Направете си кутия „безплатни книги“
В един съвсем обикновен кашон или кутия с надпис „безплатни книги“ можете да поставите книгите, от които сте решили, че трябва да се освободите. Оставете го на място, където знаете, че минават хора, но и им се налага да чакат доста за различни неща – например спирка, гара, автогара, заведение, болница, университет. Разбира се, ако имотът е частен, поискайте разрешение за това.

Продайте ги

4.Онлайн
Можете да пуснете обява в различни сайтове, или в различни групи във Facebook, за да ги продадете. Ако са на чужд език, можете да ги пуснете и в Amazon, еBay или подобни.

5. Ако част от тези книги са учебници или са професионално насочени, можете да ги препродадете на свои съученици или състуденти.

6. Книжарници за употребявани книги
Ако вие нямате необходимото време да се занимавате с това, все още могат да се намерят места, където изкупуват използвани, но запазени книги, и ги препродават.

Разменете ги

7. С приятели
След като вие сте любители на книгите, най-вероятно имате и такива приятели. Може да размените книги, които не са ви нужни, за книги, от които бихте имали полза. Само се уверете, че при тази замяна накрая няма да се окажете с повече книги, от колкото сте били.

8. Игри във Facebook, Twitter, Instagram
В социалните мрежи се правят различни игри с подаряване на книга на непознат, ако е харесал или направил коментар под публикацията ви. Както подарявате, така и получавате. Разпитайте приятели дали не са се включвали и те в такъв вид игра. Забавно е!

Други нестандартни идеи

9. Подарете ги на приятелите си
Най-вероятно познавате вкуса за книги на своите близки, така че просто изберете за всеки един по отделно книга и му я подарете. Така човекът ще се чувства специален, защото сте избрали нещо лично за него, като дори може да напишете и нещо за спомен от вътрешната страна на корицата.

10. Направете си тайник.
Всички сме гледали това по филми и тайничко сме се надявали и ние да имаме такова нещо. Ето сега е моментът! Ако книгата ви е толкова стара и износена, че не можете да се възползвате от нея, се забавлявайте, като я използвате като съкровищница, за да скриете тайните си неща.

Ето как можете да изрежете книга:

  • Намерете стара книга със сравнително здрава корица и лепете страниците заедно. Изчакайте да изсъхнат най-малко 15 минути.

  • Използвайте молив, за да маркирате правоъгълната област на разстояние най-малко 1/2 инча (1,2 см) в периметъра на книгата.

  • Използвайте голям нож, за да изрежете няколко страници наведнъж.

  • Продължете да режете парченца страници, докато не направите книгата куха.

  • Наслаждавайте се на съхранението на тайните си в книгата.

Надяваме се да сме ви дали нови забавни идеи, които ще ви помогнат. И все пак най-добре е да не ни се налага да се разделяме със своите обичани и безценни книги.