fb
БългарияНовини

Честит празник, книжки! или как да прекараме 23 април

2 мин.
book-day

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Денят е обявен за символичен за литературата, защото точно на 23 април 1616 година умират трима от най-великите творци, които светът е познавал – Сервантес, Шекспир и Инка де ла Вега. Традицията за отпразнуването му започва в Каталуня, където именно на 23 април с всяка продадена книга се подарявала и роза. ЮНЕСКО от своя страна ползва Деня на книгата и авторското право като възможност за насърчаване на четенето и спасването на авторските права.

Ако миналата година не сте успели да се насладите на празника, днес е хубав момент да го направите.
Ако сте от София, най-горещо ви препоръчваме целодневната програма, подготвена от Хеликон, която ще бъде открита в 11 часа в Хеликон – Витоша и се състои от няколко блока, посветени на поезията, класиката, детската литература и читателите. В 14 часа в зала № 7 на НДК ще започне връчването на наградата „Рицар на книгата”, която се дава от името на Асоциация „Българска книга” (АБК) и тази годинаще бъде връчена на министъра на финансите Пламен Орешарски. Богословският факултет на Софийския университет пък организира маратонско четене на Библията, което ще продължи до 24 май. Иначе днес ще бъде сложен край на третия „Маратон на четенето“, който продължи една седмица в над 60 библиотеки от цялата страна.
В провинцията също ще е интересно. Пловдивската Регионална народна библиотека „Иван Вазов“ ще гостува в Социален дневен център за самотно живеещи възрастни хора на пенсионна възраст и ще предостави за ползване на пребиваващите нови библиотечни книги. Варненци пък ще поставят акцента наМаратона на четящите хора върху 120 годишнината от рождението на Дора Габе.
В Шумен, освен с маратона „Шумен чете“, ще се отбележат и с дарителска акция на регионална библиотека „Стоян Чилингиров“, която ще дари книги от своя фонд на няколко училищни библиотеки в областта. В Шабла инициативата „Да четем заедно“ ще включи четене на произведения в оригинал на 3 езика – английски, френски и руски.

[ + ]