fb
БългарияНовини

Четем Скандинавия с второто издание на Софийския международен литературен фестивал

1 мин.

Литературата от Скандинавския север ще бъде на фокус по време на второто издание на Софийския международен литературен фестивал, съобщават организаторите от Асоциация „Българска книга“. Фестивалът ще се проведе между 25 ноември и 14 декември ще се срещне на живо българската публика с едни от най-награждаваните и превеждани писатели от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, които гостуват специално за събитието.

Независимото жури, съставено от проф. Вера Ганчева, Надежда Михайлова, Антония Господинова, Петра Олисен, Айгир Сверисон и Ангел Игов, се грижи за селекцията на авторите и е гарант, че българските читатели ще видят едни от най-интересните представители на съвременната скандинавска литература.

1505061_1555905417972776_6996894962876417612_nПървото издание на фестивала през 2013 г. бе посветено на литературата от Балканите и премина под мотото „Литературата не признава граници”, . В него участваха 54 автори от осем държави. Стремежът на АБК е Фестивалът да се превърне в най-мащабния и престижен форум за литература в България.

Сред новостите са детската програма с различни работилници, както и филмовата програма, подготвена в партньорство с Фестивала „Северно сияние”. Читателите от различни възрасти ще могат да избират сред няколко изложби, лекции и дискусии, специална секция за криминална литература и още много изненади.

„Аз чета“ за втора година е медиен партньор на събитието, което се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Програмите: Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point и програма „Култура“ на Столичната община.