fb
СпециалниЧети повече

Четенето на художествена литература може да ви направи по-добри хора

2 мин.

Ако сте любители на художествени книги, трябва да знаете, че тези жанрове имат силата да ви направят по-добър човек. Всъщност според изследване в Социална невронаучна лаборатория в Принстън, психологът Даяна Тамир е установила, че читателите на художествена литература имат добро социално познание. Те са достатъчно умели, за да разберат какво точно мислят и чувстват другите и им помага да работят върху други критични области. Нека разберем как в обобщението на Good e-reader:

Художествените книги засилват емпатията

Четенето на художествени истории помага да се поставим на мястото на някой друг и да разберем неговите битки. Дава възможност да изследваме ситуации, които са различни от нашите собствени, но подсъзнателно съпоставяме и с нашия характер.

Според психолога Уилям Чопик от Университета на Мичиган, художествените истории представят на хората неудобни идеи и предлагат „възможността да се възприемат гледните точки на другите хора по безопасен, дистанциран начин. Така художествената литература служи като площадка за упражняване на емпатични умения.“

Развива мисленето

Художествените книги също така стимулират непредубедеността и развиват начина, по който мислим/действаме в ситуации. Насърчава вниманието и ни прави по-бдителни за емоциите на хората. Ставаме по-гъвкави, докато черпим от нечий житейски опит. Вместо да ги съдим, ние признаваме и разпознаваме техните борби.

Придобиваме опит

Книгите имат невероятен ефект върху нашите личност и поведение. Четенето на художествена литература допринася за придобиването на опит, което добавя характер към цялостното ни поведение.

Сигурно сте се сблъсквали с това, докато сте чели измислена история. След като започнете да четете и изследвате главния герой, намирате малко от него в себе си. А след това започвате да се свързвате и трансформирате възприятията си, за да бъдете по-добър човек.

Насърчава креативността

Освен че ни прави по-добри хора, четенето на художествена литература повишава и нашите умения. Насърчава творческите ни умения и провокира мозъка ни да обмисли нови и свежи идеи. Това допълнително разширява нашите знания и насърчава новаторския подход в ежедневното вземане на решения.

Проучване за връзката на творческото мислене с четенето и писането, проведено от Националния образователен университет в Тайчунг, посочва, че учениците, които прекарват повече време в четене/писане, са се справили значително добре в теста за креативност. Така че, ако четете художествени книги, това определено може да отвори вратите към вашата иновативна страна в дългосрочен план.

Подобрява фокуса

Художествените книги могат да подобрят специфичната ни мозъчна свързаност и да ни помогнат да останем фокусирани. Помага ни да останем тясно обвързани със сюжета на книгата и ни държи потопени във всички фини детайли. Това, като резултат, повишава фокуса и ни помага да постигнем по-добри във взаимоотношения с близките.