fb
СпециалниЧети повече

Чети повече… с книги-билети за метрото в Бразилия (видео)

2 мин.

Липсата на време обикновено е сред най-често срещаните аргументи, които хората използват, за да кажат защо не четат повече. Междувременно времето, което се “губи” в пътуване в публичния транспорт, е право пропорционално на големината на града, в който човек живее. Логично цялото това уравнение от ХХI век превръща превозните средства на градския транспорт по цял свят в страхотна платформа за “намиране” на ценно време за четене.

ticketbook

 

Поредният пример за вдъхновяваща кампания за насърчаване на четенето в пространствата на публичния транспорт идва от Бразилия с уникална серия от книги-билети за метрото в Сао Пауло. В отговор на все по-малкия брой четящи, включително и в подземната железница, най-голямото бразилско издателство за “джобни” издания L&PM Editores създава специална серия от 10 класически книги, в кориците, на които са вградени RFID устройства за чекиране в метрото. Своеобразните карти за метрото са вградени така, че читателят няма как да ги забележи, но пък може да използва заредените пътувания, а след това да презареди книгата отново. Издателите стимулират по този начин пътуващите не само да четат повече, но и да споделят възможността за наслада от четенето, като предадат след това книгата и на приятел и привлекат повече хора към удоволствието от четене на път за работа или училище.

Ticket-Books_LPM-2-858x644На 23 април 2015 г, когато се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право, издателството също раздава безплатно на пътуващите в метрото 1500 книги от серията. 300 от тях са заредени с 10 пътувания и истории за минимум 3-4 от тях. Кампанията е толкова успешна, че издателството решава да я осъществи и в други градове в страната.

Сред заглавията, които се превръщат в своебразни билети за метрото, са включени “Хамлет” на Шекспир, “Баскервилското куче” на Артър Конан Дойл, “Великият Гетсби” на Фитцджералд, “Изкуството на войната” на Сун Дзъ и др. Кориците на колекцията пък са с тематичен дизайн, който прави асоциации с карти на метро-мрежи.

Кампанията е осъществена в партньорство с оператора на метрото в Сао Пауло, а идеята е дело на Agеncia Africa. Креативният екип на агенцията печели с нея и три награди на най-големия световен рекламен фестивал в Кан.

Ние от своя страна я нареждаме сред любимите си инициативи в градския транспорт заедно с безплатните пътувания в Румъния за четящи и пътуващите книги в метрото на Чикаго. А скоро се надяваме се надяваме да видим подобна кампания и у нас.