fb
Чети повече

Чети повече с книжните хора

2 мин.
buk people

Нали знаете старата поговорка “Сговорна дружина, планина повдига”. Макар да е приложима в почти всяка сфера на живота и всеки да може да даде релевантен пример от своя личен опит, днес ще ви разкажем отново за нея, но в книжен контекст. Или как най-голямата нестопанска организация в САЩ, популяризираща четенето – Reading is Fundamental, използва този принцип, за да провокира повече хора да застанат зад каузата на четенето. А по този начин да даде възможност на повече деца от рискови групи да се докоснат до удоволствието и възможностите, които предлагат книгите.

Book People Unite е изключително семпла, чаровна и много смела кампания, която събира на едно място известни музиканти и също толкова известни литературни героии, за да ги обедини под шапката на една песен, един телевизионен клип и възможността всеки да допринесе за популяризиране на каузата повече деца да се докоснат до света на книгите като дадат своя “книжен обет”.

В създаването видеото и песента към проекта се включват личности като Крис Мартин (Coldplay), Джон Леджънд, Мелъни Фиона, Нейт Рюс (Fun) и други популярни лица от киното и шоубизнеса. Освен тях обаче можем да видим и любими герои от популярни детски книги – Грег от “Дневникът на един дръндьо”, Пинокио, Хъмпти Дъмпти, приказните любимци – трите прасенца, червената шапчица и вълка и други.

С даването на своя книжен обет всички, включили се към инициативата, получават възможността да свалят безплатно песента към проекта, както и различни пособия, с които сами да вдъхновят своя кръг от потенциални “книжни хора”. Обхватът на кампанията се допълва още от онлайн банери, радио спотове, принт и външни реклами с призив повече американци да се присъединят към “книжните хора”. В сайта на кампанията също може да видите и кои са били любимите детски книги на участниците в проекта.

Организатори на кампанията освен Reading is Fundamental са Библиотеката на Конгреса на САЩ, най-старата федерална културна институция в щатите и същевременно най-богатата библиотека в света, както и Ad Council, нестопанската организация на рекламната и медийна индустрия, чиято цел е да подпомага разпознаевамостта и популяризацията на кампании и информация по важни социални теми, използвайки инструментите на рекламата и маркетинга.

Eто тук може да видите и видеото към кампанията: