fb
Чети повече

Чети повече в Лондон – Get London Reading

4 мин.

Четете ли в града – на път за работа, докато чакате на спирката да дойде автобуса или в парка след дълъг работен в очакване на вечерна среща с приятел?

Днес все по-често в градската среда засичаме хора, които четат, независимо от мястото, от времето и от обкръжението. Четенето буквално се превръща в градска култура и навик за оползотворяване на времето с любим автор или полезно професионално четиво. А колкото по-голям е градът, токлкова по-необходимо и приятно става прекараното време с книга в ръка.

В серия от няколко публикации в “Чети повече” ще се опитам да ви разкажа именно за градската култура на четене в различни градове по света. Ще можете да прочетете за различни кампании и инициативи, посветени именно на градското четене. Кампании, които популяризират четенето в градска среда, а същевременно създават и специфичен облик на своите градове – много по-чаровен, алтернативен и любопитен.

logo londonПървата спирка от световното книжно пътешествие е Лондон с Get London Reading. Създадена през 2008 година, кампанията е съвместен проект на неправителствената организация Booktrust, кметът на града и технологичната компания 3M за окуражаване на лондончани да четат повече. Същевременно тя цели и да превърне Лондон в истински международен център на книгите. В рамките на по-малко от месец в разгара на кампанията през април и май 2008 се включват всички библиотеки на английската столица, както и редица книжарници, които организират различни книжни събития – в по-голямата си част срещи с автори и представяния на книги, които освен към книгите, привличат лондончани и към новите лица на местната литература.

За да придобие по-приключенски дух, на сайта на кампанията е създадена и специална интерактивна карта с отбелязани всички книги, в които Лондон играе централна роля. Чрез нея жителите и гостите на мегаполиса могат да си организират вълнуващо литературна обиколка по стъпките на измислени герои от художествени романи или откриване на тайните на града с непопулярни справочни издания. Картата събира над 400 заглавия, сред които всеки може да открие нещо интересно.

karta london

london posterВ кампанията е включен също така и страхотен печатен пътеводител (достъпен и в pdf-формат) из литературните кътчета и личности на британския мегаполис. London By The Book събира интересните истории за писателите, живели в Лондон, и вдъхновението, което той им нос. В пътеводителя са и знаковите места за литературния живот на града – Bloomsbury, Сохо, Бейкър Стрийт в Марилебон и гара Кингс крос.

С приятни и любопитни истории продълговатото книжле води литературните туристи из града и разказва историите зад любимите сгради, площади и кафенета на големите автори от града на Темза. В отделни карета са споменати и съвременни литературни кътчета, където можете да срещнете съвремени писатели и поети от столицата, които докато пият сутрешното си кафе може би пишат следващия световен бестселър. А кратките мнения на същите тези автори за вдъхновението, което им носи Лондон, превръщат града в още по-очарователно и вълнуващо място за всички книжни маниаци.

За да е напълно завършен пътеводителят обаче, са отбелязани и местата, в които се случват редовни книжни събития по-големи от традиционните представяния и четения – фестивали, изложения и работилници за творческо писане и т.н.

Към Get London Reading като идея могат свободно да се добавят и реалните туристически обиколки по литературни маршрути, книжарници и разбира се четене в прекрасните паркове на града.

london cheteneИсторията на Get London Reading обаче не спира до тук защото това е и името на още една кампания, обърната повече към грамотността и реалното четене в най-големия град на Великобритания – тази на безплатния ежедневник London Evening Standard. С помощта на популярни личности като посланици, с различни подобрения в материалната база на училища в нужда и различни събития-инициативи за стимулиране на четенето като игри, книжни маратони и семинари, лондонският всекидневник се стреми да намали значително неграмотността в столицата, която е една от най-високите за страната, като показва на децата красотата на думите и магията на словото в книгите.

Вестникът целогодишно събира и дарения за предоставянето на книги на деца, които имат проблеми с четенето или никога не са притежавали собствена книга. Организират се и доброволци, които да четат с децата и да им помагат за по-приятното и лесно пристъпване в света на книгите.

С пожеланието и ние някой ден да се радваме на интересни кампании и литературни маршрути в София ви оставям в размисъл за това, какво можем да подобрим в литературната среда на нашите родни градове. И разбира се – в очакване на следващия литературен град след една седмица :)

[ + ]