fb
БългарияНовини

Четирима автори влизат в Топ 70 за знаменитости на „Forbes България”

3 мин.

Съвременни български писатели се изстреляха напред в класацията на Топ 70 на българските знаменитости, обявени от списание „Forbes България”, като още в челната десетка откриваме Георги Господинов. Днес името му под номер 9, а през 2021-а беше класиран на 16-та позиция.

Авторът на „Времеубежище” („Жанет 45”) навърши  54 години само преди няколко дни, но ако има година, която може да се каже, че съдбата му е отредила за успешна – това е 2022-а. През изминалите месеци той се превърна в един от коментираните съвременни български писатели в световен мащаб. Английският превод на романа „Времеубежище“ (Time Shelter) бе включен в престижните класации на Guardian и на New York Times за една от най-добрите книги на годината, редом до Нобелови лауреати и световни бестселъри. През май пък Британското издание Таймс сравни българския писател Георги Господинов с английския романист Джордж Оруел в рецензия на романа „Времеубежище“ и го нарече „Българския Оруел“. Книгата вече е преведена на над 10 езика и се разпространява на международния пазар. Неслучайно българският П.Е.Н. клуб го номинира като българското предложение за Нобелова награда за литература.

С две позиции напред се е придвижил и Георги Тошев, който тази година е класиран под номер 12. Тв продуцентът и писател стартира националната програма за отбелязване на 80-ата годишнина от рождението на Стефан Данаилов с биографична книга „Стефан Данаилов: Игра на живот“ (изд. „Книгомания“) и документален филм. Столична библиотека го отличи като най-четения автор на биографични книги. Продуцентът на „Преди обед“, продуцент и автор на поредиците „Непознатите“ и „Децата на другата България“ участва в амбициозната рекламна кампания на Johny Walker и в изложбата „Чуй гласа ми“, посветена на психичното здраве.

Най-сериозен скок напред в класацията е направил писателят Захари Карабашлиев. При миналогодишното 64-о място, тази година откриваме името му на позиция 42. Авторът на романа „Опашката“ (изд. „Сиела”) получи награда „Аскеер“ за най-добър спектакъл по едноименния му роман и две литературни награди. В момента се играе нова негова пиеса – „Талант“. Главният редактор на издателство „Сиела“ зае поста главен драматург на Народния театър през юли 2022 г., но след скандалите в края на годината се оттегли.

Влогърът Слави Панайотов пък губи предишните си позиции и от 31-во място, днес е класиран под номер 55. Българинът с над 1 млн. последователи в YouTube продължава да изненадва феновете си не само с видеата, но и с книгите, които пише и които са в топ 10 на най-продаваните в България. В края на 2022 г. на пазара излезе новата му книга „50 невероятни места в България“ (Оз books).

За втора поредна година класацията е оглавена от българската актриса в Холивуд Мария Бакалова.

Пълния списък може да видите в сайта на „Forbes България“.