fb
НовиниПо света

Четирима български автори на започващия днес юбилеен панаир на книгата в Москва

2 мин.

Четирима български писатели и поети ще вземат участие в културната програма на започващото днес 30-о издание на Московския международен панаир на книгата. Елена Алексиева, Георги Борисов, Бойко Ламбовски и Петър Делчев ще говорят за своите книги на българския щанд (В51 – С42) на изложението, координиран от Българския културен институт в Москва.

Панаирът ще продължи до 10 септември, а родното участие тази година ще премине под надслов „О Писменах“ (Пълната програма вижте тук.). В събота Алексиева ще представи руското издание на „Нобелистът“ („Нобелевский лауреат“), публикувано по програма „Нов български роман“ на Всерусийската държавна библиотека за чуждестранна литература (ВГБИЛ) и Българския културен институт в руската столица. Участие ще вземат и издателствата „Жанет 45“, „Изток-Запад“, „Захарий Стоянов“, „Гутенберг“, „Колибри“, „Факел Експрес“ и университетските „Проф. Марин Дринов“ и „Св. Климент Охридски“.

https://www.facebook.com/mmkvya/posts/1759690830990556

Тази година Международният панаир на книгата в Москва отбелязва двоен юбилей – 40 години от първото му провеждане провеждане като изложение и 30 като панаир. Очаква се да се включат над 600 издатели от 39 страни.

В 12 тематични къта ще се проведат повече от 700 събития. В „Литратурната ложа“ читателите ще се срещат с любимите си автори, „Литературната кухня“ ще посреща любителите на нехудожествените издания, „BookByte. Бъдещето на книгата“ ще е мястото за новите технологии в книгоиздаването, а в специален кът посетителите ще могат да се запознаят и с различните професии в издателския бизнес.

https://www.instagram.com/p/BYsoaqjhAsq/?taken-by=mmkvya_official

Представителите на местните компании в сектора ще могат да се включат в специализирана конференция, посветена на правните инициативи и законовата уредба на руското книгоиздаване, представянето на руската литература пред чуждестранните читатели, борбата с пиратството и развитието на университетското книгоиздаване.

Сред авторите, които ще вземат участие в културната програма, са и познатите у нас Александра Маринина, Людмила Улицкая, Даря Донцова, Павел Астахов, Татяна Полякова, Сергей Литвинов и др.