fb
Ревюта

Как да се подготвим за Четвъртата индустриална революция

3 мин.

Четвъртата индустриална революция - клаус ШвабЧовечеството е устроено така, че да върви постоянно напред, да търси новото и да се развива. Колкото и политическите събития по света от последните месеци да ви карат да мислите противното – не се разочаровайте, еволюцията не е спряла да ни съпътства. И ако тази година често чувате термина „Четвърта индустриална революция“, то е не просто защото това беше основната тема на Световния икономически форум (WEF) в Давос през януари, а защото бизнесът и науката напредват заедно и промяната е вече тук.

Причините, предимствата и опасностите от Четвъртата индустриална революция търси и председателят на WEF Клаус Шваб в едноименната си книга. Глобална свързаност, интернет, автономни автомобили, умни градове, достъпно разчитане на човешкия геном, 3D печат, споделена икономика, носими устройства, изкуствен интелект и машинно обучение – това са само част от ясните признаци, че животът ни се развива по-бързо, отколкото може би си представяме. Вече сме стигнали до момента, в който „предсказанията“ от фантастичните книги са (или на прага да бъдат) реалност и трябва да бъдем внимателни в тяхното експлоатиране.

Шваб разглежда внимателно задвижващите фактори пред този феномен и въздействието му на редица нива – бизнес, икономика, растеж, клиентски очаквания, държавни политики, сигурност, работно място, идентичност, култура, неприкосновеност на индивида. После хваща и 23 дълбоки промени, които в настоящия момент са в зародиш, но след 10 години е напълно вероятно да са реализирани. Измерител: натрупването на критична маса от потребяващи ги жители на земното кълбо.

Със сливането на технологиите – основна тема на тази книга – на повърхността излизат непредсказуеми динамики, които поставят сериозно предизвикателство пред съществуващите правни и етични рамки.

След всяка голяма индустриална революция на преден план са излизали въпросите за това как новите явления и „подривни“ (disruptive) методи на работа се отразяват на пазара на труда и дали не увеличават дистанцията между най-богатите и най-бедните прослойки на обществата. Историята обаче показва, че винаги успяваме да се пригодим.

Първият императив на въздействието върху бизнеса на Четвъртата индустриална революция е спешната необходимост да се вгледате в собствените си действия като бизнес лидер и в организацията, която оглавявате. Събитията тепърва ще се ускоряват, промените ще бъдат фундаментални и затова се изисква един сериозен и честен поглед към способността на организациите да работят бързо и гъвкаво.

Ние всъщност живеем в коренно различен свят от този, в който живеехме преди 10 години и „Четвъртата индустриална революция“ (изд. „Хермес“) на Клаус Шваб обяснява защо. Но ако трябва да опиша една голяма заслуга на тази книга за българския пазар, то не е описанието на десетки възможности за развиване на „подривни“ бизнеси у нас и в чужбина, а в установяването на български термини за новите пазарни явления. В това отношение е повече от важно, че преводът на Валентина Рашева-Джейвънс е безупречен и ще помогне на езика ни да се развива в правилната посока.