fb
БългарияНовини

Четвъртото изложение на „Литера Експо” се фокусира върху детската литература

5 мин.

Четвъртото изложение на „Литера Експо”, което ще се състои в Благоевград от 11 до 15 май, ще има за фокус детската книга и детската литература. Форумът се организира от Асоциация за култура и книжовност с подкрепата на община Благоевград и с медийното партньорство на „Аз чета”.

Културната програма на включва представяния, литературни четения и срещи с нови и утвърдени имена на българската литература. Някои от авторите ще вземат участие в четения и разговори с ученици от началните класове, а за най-малките е организирано и детско утро.

Екипът на „Аз чета“ организира на 12 май от 16 ч. във 2. ОУ „Димитър Благоев“ среща на тема „Как се прави детска книга”, в която ще се включат носителите на награда „Бисерче вълшебно“ 2017 Радостина Николова, Никола Райков и Мая Бочева. Освен тях, книгите си в рамките на фестивала ще представят и Людмила Андровска, Тодор Пейчев, Светлана Дичева, както и проф. д-р Христо Тодоров, проф. д-р Лидия Денкова, доц. д-р Димитър Вацов.

На 13 май от 17 ч. в камерна зала на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Георги Господинов ще се срещне със своите почитатели преди премиерата на театралната постановка по романа „Физика на тъгата”. Самият спектакъл започва в 19.00 на голямата сцена на театъра.

По време на изложението площадът пред Общината и откритата сцена пред зала „22 септември” ще се превърнат в първата за тази година голяма книжарница на открито, след като 17 издателства разположат новите си издания на книжни щандове в общо 6 шатри. Официалното откриване ще бъде на 11 май (четвъртък) от 18.00 ч. с участието на детски танцов ансамбъл.

„Целта на събитието е максимално приближаване на книгата и литературата до читателите на Благоевград и района. Срещите с гостуващите автори и издатели ще запълни и разнообрази културния живот на града. По традиция от миналата година, отправяме специална покана към студентите, учениците, децата и техните родители да посетят изложението и да открият любимите си книги”, казват организаторите от Асоциация за култура и книжовност.

 

В книжния базар в петте дни на изложението ще участват издателствата „Асеневци“, „Атея“, „Бард“ и „Вакон“, „Жанет 45“, „Ина“, „Клевър бук“, „Лексикон“, „Нов живот“ „ Нов български университет – гр.София”, „Персей“, „Просвета“, „Унискорп“, „Фют“, „ Хартиен свят” и „Шамбала“.

Инициативата „Литера Експо 2017” е част от стратегията на Община Благоевград за развитие и популяризиране на културния живот в града. Организатор на проекта е Асоциация за култура и книжовност, партньори са Министерство на културата, Асоциация „Българска книга”, Регионална библиотека „Димитър Талев”, сайтът „Аз чета”.

Вижте предварителната програма за „Литера Експо 2017” – Благоевград:

Дата

Час

Културна проява

Организатор

Място

11 май

четвъртък

17.30

Откриване

С участието на детски танцов ансамбъл

Община Благоевград, Асоциация за култура и книжовност

Сцена пред зала „22 септември”

18.00

Официално откриване на четвъртото книжно изложение „Литера Експо 2017” – приветствени думи от организаторите

Община Благоевград,

Асоциация за култура и книжовност

Сцена пред зала „22 септември”

12 май

петък

14,00

Представяне на „Книга с драконите” Среща  на Светлана Дичева – журналист, писател, преводач с ученици от 5 клас

ИК „Унискорп”

2-ро основно училище „Д.Благоев”

16,00

„Как се прави детска книга”

С участието на Радостина Николова, Мая Бочева и Никола Райков. Модератор: Александър Кръстев

Най-големият сайт за книги и четене в България „Аз чета“ гостува на младите читатели в Благоевград със специална среща „Как се прави детска книга“. В нея ще се включат Радостина Николова („Приключенията на Мотовете“, „Моите красиви рога“), Мая Бочева („Кой светна Луната?“) и Никола Райков („Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Добросъците“).

Не пропускайте да научите как трима от най-харесваните и награждавани съвременни български автори и илюстратори създават вълшебните приключения на своите герои!

„Аз чета”

2-ро основно училище „Д.Благоев”

13 май

събота

11,30

Детско утро и

Чети с мама

Община Благоевград,

Асоциация за култура и книжовност

Сцена пред зала „22 септември”

16,00

Представяне на книгата „Основи на християнството” и други  книги от Митко Димитров

ИК „Нов живот”

Залата на музея

16,30

Среща с Людмила Андровска – представяне на второ издание на романа „Хаос” и излизането му на немски език в Германия

Издателство

„Делакорт”

Сцена пред зала „22 септември”

17,00ч

Среща с писателя Тодор Пейчев – „По-различен ли? Не се препоръчва“ – 10 години по-късно – една закъсняла премиера.

Издателство

„Делакорт”

Сцена пред зала „22 септември”

17,00ч

Среща с писателя Георги Господинов

Преди премиерата на театралната постановка на „Физика на тъгата”

ИК „Жанет 45”

Камерна зала на театъра

14 май

неделя

11,00 – 20,00

Разходка за книга

„Литера Експо””

Площад „Г.Измирлиев” №1

15 май

понеделник

11,30

Представяне на:
1. „Философът и вълкът : Уроци от дивото за любовта, смъртта и щастието“ от Марк Роуландс – представя проф.  д-р Христо Тодоров
2. Философска поредица „Какво значи това“ – представя проф. д-р Лидия Денкова
3. „Това е истина!“, Димитър Вацов – представя доц. д-р Димитър Вацов

НБУ – гр.София

Сцена пред зала „22 септември”