fb
БългарияНовини

„Чичовци“, дописана от Господинов, за първи път на сцената на Софийската опера

1 мин.
Снимка: operaplovdiv.bg

Операта „Чичовци“ по едноименната повест на Иван Вазов ще бъде поставена за първи път на сцената на Софийската опера тази вечер, съобщава БНР. С премиерата на спектакъла се отбелязват и 100 години от рождението на композитора Лазар Николов. Писателят Георги Господинов е част от екипа на „Чичовци“. 

Любопитно е, че в действието не се развива в Джаковото кафене, описано от Вазов, а в луксозен санаториум за рехабилитация на чичовците, които са се усамотили да бърборят. Операта е създадена от Лазар Николов през 1971 година, а поставянето ѝ  на сцената не е било лесно, разказа директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов, който е и режисьор на „Чичовци“:

„Четири диригенти, вземаха тези ноти и казваха – това не е за нас, това не може да се изпее, кой ще го изсвири, кой ще го слуша. Истината е, че музиката на Лазар Николов не е тази музика като някои наши класици, композитори. Това е един модернист, който беше обвинен за формалист в българската музика, трудно допускан до по-големите йерархии“.

Писателят Георги Господинов също е част от екипа на „Чичовци“. Той е автор на кратък допълнителен текст, който ще насочва публиката към всяка една картина от действието.