fb
СпециалниЧети повече

Чиста вода от книга

2 мин.
drinkable book

Книгите и водата традиционно не са добра комбинация. Това обаче не означава, че не може да има такава комбинация, която успява да спаси и човешки животи, като създава чиста вода. Една от най-големите световни рекламни агенции DDB създава за проекта Water is Life (Водата е живот) уникална книга, която освен че образова читателите за хигиенните навици в ежедневието, създава и възможност за истинско пречистване на вода, която иначе не е годна за пиене.

The Drinkable Book (книгата, която може да се пие) е отпечатана на специална хартия. Тя съдържа нано частици, които пречистват водата и по този начин позволяват на хиляди хора да имат достъп до чиста питейна вода. Всяка страница от книгата, която съдържа съвети и предупреждения за опасностите от лошата хигиена и негодната за пиене вода, могат да се отделят и да се поставят в специална кутия, където впоследствие се превръщат в истински воден филтър. Преминала веднъж през хартията, водата има качествата на стандартната годна за пиене чешмяна вода в САЩ.

В допълнение към това уникално свойство на книгата, цената за производство на специалната хартия е изключително ниска и на практика е най-евтината на пазара. Всеки филтър е годен да произвежда чиста вода за 30 дни, а всяка книга има възможност да филтрира водата, нужна за 4 години на един човек.

Подобни иновации в света на книгите и науката само ни карат да обичаме още повече и книгите и самата наука. Научете още за проекта и от това видео (на английски):