fb
Новини

читАлнЯта ще посреща читатели и туристи в Градската градина на София

3 мин.
chitAlnqta otkrivane

читАлнЯтаПрез летните месеци София със сигурност е по-празна, от идната седмица обаче със сигурност ще бъде и една идея по-книжна и четяща с отварянето на инфо точка читАлнЯта в Градската градина. Партньор на проекта е и „Аз чета“.

Официалното откриване на читАлнЯта е в сряда, 29 юли, от 19:00 ч, в присъствието на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, партньори на проекта и дарители. По време на събитието ще бъдат връчени първите читателски карти, а в откриването ще се включат и музиканти от ансамбъла за съвременна класическа музика “180 градуса”.

В основата на читАлнЯта стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги. Новата читалня ще стартира с книжна колекция от над 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания, в която се включиха повече от 600 души, издателства и корпоративни спонсори. Набирането и развитието на книжната колекция ще е постоянно и ще продължи и след отваряне на инфо точката. Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва читАлнЯта. На място читателите ще имат възможност да четат за първи път в обществена читалня и електронни книги на четци PocketBook.

Разгледайте снимки от големите дарителски акции за читАлнЯта на 24 май и 6 юни тук:

Нямаше как сами да набавим книгите за читАлнЯта и затова съм страшно благодарен на всички, които се включиха и дариха любимите си книги. Това изгражда емоционална връзка с мястото – ако споделиш нещо свое, една част от мястото вече и е твоя. От друга страна е важно, че в центъра на София ще има място, което да дава достъп до съвременна българска и световна литература“, споделя писателят Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални и един от основните инициатори на проекта.

читАлнЯтаМястото освен читалня ще съчетава и функциите на информационен туристически център за София. По този начин ще предоставя на гостите на града, освен полезна и любопитна информация за столицата, пряк достъп до едни от най-важните атрибути на българската култура – езика и литературата.

Именно кирилицата и буквите от азбуката са използвани в интериора и визията на инфо точка читАлнЯта като свързващи елементи между двете функции на мястото. Всички читатели и туристи ще могат да се забавляват още и със специални дървени букви, изработени от партньорите на проекта Сдружение “Трансформатори”.

“Инфо точка читАлнЯта се намира между ключови туристически и културни обекти за София. Градската градина е логична част от маршрута на всеки турсит в града, затова и се радвам, че успяхме да превърнем едно изоставено и занемарено пространство в истински полезен информационенен център с добавена стойност и за гражданите на столицата”, коментира директора на ОП Туризъм Иво Маринов.

Проектът читАлнЯта е реализиран с подкрепата на Програма Европа 2015. Партньори са Столична община, Сдружение “Трансформатори”, сайтът “Аз чета”, EASA България, студио за програмиране и дизайн „Ризолв“, студио за графичен дизайн Fullmaster, Българската библиотечно-информационна асоциация, Vivacom, Da Vinci Learning, PocketBook и Фестивал “180 градуса”.

Към фейсбук събитието за откриването на читАлнЯта може да се присъедините тук, както и да следите всичко около проекта на страницата на Сдружение за градски читални.

[ + ]