fb
10, които...Специални

Читателският клуб на НБУ препоръчва 5 книги за лятото на „новата нормалност“

4 мин.

Ако срещите на Читателския клуб на НБУ вече Ви липсват, неговите водещи предлагат да прочетете през лятото заглавията, за които проф. Пламен Дойнов, доц. д-р Морис Фадел и авторът на този текст, доц. д-р Йордан Ефтимов, ще разговарят с Вас в Клуба през есенния семестър на академичната 2020/2021 г. Те са:

  • Октомври 2020 – „Кръстникът“ на Марио Пузо.
  • Ноември 2020 – „Поща“ на Чарлз Буковски.
  • Декември 2020– „Пяната на дните“ на Борис Виан.
  • Януари 2021 – „Талантливият мистър Рипли“ на Патриша Хайсмит.
  • Февруари 2021 – „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри.

Изборът на Читателския клуб за месец октомври е „Кръстникът“ на Марио Пузо. Навършват се 100 години от рождението на писателя тъкмо същия месец. Но нима някой се съмнява, че това е сред най-четените книги, написани през ХХ век?

Кой не помни фразата „Ще му направя предложение, което не може да откаже“! Известен израз е и този: „Адвокат с куфарче може да открадне повече пари от 100 въоръжени мъже.“ Обаче кой е обърнал внимание на друго изречение от същия пресвещен роман на всички любители на криминалната сага: „Ако има нещо, което е по-добро от хазарта, алкохола и жените, това е четенето.“ От „Кръстникът“ е, честен кръст!

През 2020 г. (но още през август) се навършват 100 години от рождението и на Чарлз Буковски. Той пък със сигурност е най-популярният белетрист сред българските млади писатели за почти две десетилетия след 1989 г. Защо ли? На първо място заради подвеждащия автобиографизъм и простия, но поетичен стил. Как започва ли? „Всичко започна погрешка.“ Тази поправка на библейското начало (е, по-точно на „Евангелие от Йоан“) е радикално съвременна. И романът е наистина образец за това как търси смисъл именно съвременният човек. Дори само страстта по залаганията – да сравним колко българи знаят точния адрес на „Евроспорт“ в квартала и колко мимоходом минават през Winbet.bg, докато уж ще си проверяват електронната поща.

Едва ли някой ще се усъмни, че изборът за декември – „Пяната на дните“ на Борис Виан отново е свързано с годишнина. И отново 100 години от рождението на писателя му – през март 2020 г. А романът е най-харесваната творба на този писател джазмен. Двама са в историята – другият е Харуки Мураками, който обаче не свири, а само е собственик на джазклуб.

„Пяната на дните“ е уж роман за жена, на която в белия дроб е поникнала водна лилия и която може да се лекува само ако е заобиколена от цветя. Романът има и три екранизации, последната от които беше преди няколко години – под режисурата на Мишел Гондри и с Одри Тоту в главната роля. Може би не знаете нищо за сюрреализма? Сега е моментът.

През януари отново ще обсъждаме роман, който има отлични екранизации – „Талантливият мистър Рипли“ на Патриша Хайсмит. И отново – навършват се 100 години от рождението на писателката. През същия месец. Романът обаче е написан през 1955 г. Мнозина ще са шокирани да го научат – толкова съвременно изглежда всичко. Гениалният план да вземеш чужда самоличност, а заедно с нея и скъпия начин на живот на безличното богаташче, което справедливо си решил да премахнеш. Май някой ще се сети за Достоевски, друг за Бертолучи, трети – за Виктор Пасков, а четвърти – за античен автор. Всички ще имат право – това е толкова хитър план!

Но февруарският избор – „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри (100 години от рождението му се навършват на 22 август тази година) – е не просто съвременен, в него е предвидено какво ще се сбъдне. И вероятно още и още ще се сбъдва от неговите дистопични прогнози занапред. Точно в тази книга от 1953 г. е написано: „Защото телевизията – това е „действителността“. Казва ти какво да мислиш и го набива в главата ти с гръм и трясък. Това, което тя ти казва, изглежда така правдоподобно! Тя толкова бързо те кара да възприемаш нейните собствени заключения, че твоят разум дори няма време да протестира и да каже: „Що за глупост!“ И още един цитат: „Знаете ли, че книгите миришат на индийско орехче или на някаква друга подправка от далечна страна? Когато бях малък, така обичах да ги мириша.“

Всички заглавия се продават с 15% отстъпка от 17 август до 30 септември 2020 г. в книжарницата на корпус 1 в Нов български университет.

Автор: Доц. д-р Йордан Ефтимов

[ + ]