fb
НовиниПо света

„Читателю, аз казах да“, или как се отправя литературно предложение за брак

2 мин.

Ако обмисляте да предложите брак на книголюбеца в живота си, For Reading Addicts ще ви вдъхнови с една наистина трогателна идея. На Коледа английската писателка Джулия Ембър публикува в Twitter щастливата новина, че се е сгодила, с думите „Читателю, аз казах да“ – препратка към репликата „Читателю, аз станах негова жена“ от романтичната класика „Джейн Еър“ на Шарлот Бронте. Това обаче не изчерпва литературното обаяние на събитието.

Приятелката, а вече и годеница на Джулия – Софи, ѝ е подготвила неповторима книжна изненада, която ревниво пази в тайна до големия ден. „Ще ти взема много специална книга!“, обещава тя.

Двете с книговезката Карън Руд създават красиво брачно предложение под формата на том. Изумителната корица крие посланието „Ще се ожениш ли за мен?“ и пръстен, приютен от страниците и вързан с панделка. Книгата включва още удивителни картини, спомени от съвместния живот на Джулия и Софи, карта на всички места, които са посетили заедно, и страница, която гласи: „Очаквам с нетърпение бъдещите ни приключения“.


Разбира се, невероятният жест на Софи води до положителен отговор от страна на Джули. През 2019 г. несъмнено ще последва и сватба, изпълнена с литературна магия.

Софи обаче не е първият човек, възползвал се от романтичния потенциал на книгите. Книговезците споделят, че немалка част от работата им е свързана именно с изработването на книги за спомен, съхраняващи предложения за брак, годежни халки и сватбени благопожелания.