fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 6 ноември 2022

15 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Вечният годеник“ от Аниес Дезарт

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване
: 31 октомври 2022 г.
Превод: Силвия Колева
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Какво е животът? Според авторката на този роман – обяснение в любов между две четиригодишни деца по време на коледен концерт. Или срещата им на една парижка улица четирийсет години по-късно. Можем да добавим и смъртта на една майка, изложба на абстрактно изкуство, историята на един удобен брак, приятен ден в провинцията или тайните на едно жиголо.
Пропит от необичайна виталност, „Вечният годеник“ носи в себе си признания за падения и възходи, провали и триумфи, периоди на меланхолия и екзалтация. Аниес Дезарт ни омагьосва със своето необичайно перо с невъздържан ритъм и ни въвлича в размислите си за хода на дните, забвението, любовта, срещите и разделите: с една дума – за живота.

„Град под обсада“ от Богдан Русев

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 31 октомври 2022 г
Дизайн на корицата: 
Радослав Донев

За книгата:
На 18-ия етаж на новопостроена жилищна сграда лежи безжизненото тяло на известния бизнесмен Тихомир Ангелов. Допреди няколко дни това име не би говорило нищо на бившия състезател по спортна стрелба Бързаков, но благодарение на доктор Агнес Филипова, той отново се оказва на мястото на престъплението. След като е изпълнявал възложената от психоложката задача – да следи Тихомир Ангелов, за да потвърди съмненията в изневяра на неговата съпруга Дария, Бързаков се оказва първият човек, пристигнал на мястото на убийството. Нещо повече – въвлечен е в разследване, което лично двамата с Филипова ще ръководят.
40 дни след смъртта на строителния магнат неговата вдовица решава да покани няколко човека на възпоменателно събиране в луксозна къща в покрайнините на Пловдив. Но да почетат паметта на Тихомир не е единствената ѝ цел. Много по-важно е да научи истината за смъртта му и смята да го направи с помощта на своята психоложка – доктор Филипова, и дясната ѝ ръка – Бързаков.
Но когато един от заподозрените е намерен мъртъв, за всички става ясно, че между тях се крие убиец. Кой е убиецът и може ли да бъде спрян?

„Тъмната страна на слънцето“ от Тери Пратчет

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 31 октомври 2022 г.
Художник на корицата: Антония Мечкуева

За книгата: Дом Сaбaлоc притежaвa куп нещa зa зaвиждaне. Нacледник нa упрaвлявaщa динacтия и нa интереcнa cъдбa, c робот поcледно поколение зa приcлужник и плaнетa зa кръcтник, Дом обитaвa един cвят, в който дори cмърттa невинaги е фaтaлнa. Макар и да е предвидено да бъде убит, той ще оцелее, и то – сдобивайки се с нов тен и с мисия, обречена на успех…
С „Тъмната страна на слънцето“ Тери Пратчето се подготвя за написването на „Страта“, а оттам и на поредицата за Диска.

„Зимна ванилия“ от Мануела Инуса

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 1 ноември 2022 г.
Превод: Емилия Драганова – Сивкова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Сесилия се грижи за своята ферма за ванилия в Калифорния с много любов. Тя не само произвежда подправката, но и приготвя всякакви вкусни изкушения с нея. И е така отдадена на своята страст, че не ѝ остава време дори за най-добрата ѝ приятелка Джулия, а какво остава за любовен живот. Скоро обаче това ще се промени, защото от телевизията са научили за уникалните качества на ванилията на Сесилия и искат да излъчат репортаж за нея. А той предизвиква интереса не само на потенциални клиенти.
Ричард Банкс е собственик на луксозен хотел на езерото Тахо. Той е запленен от думите на младата жена, която вижда по телевизията, и иска на всяка цена да се запознае с нея. Затова замисля сложен план, в който са замесени най-добрият му приятел, набързо организиран семинар за подправки и няколко пакета от прочутите ванилови курабийки на Сесилия.
В заснежения курорт Тахо между приказки за ванилия и тайни погледи Сесилия я очаква най-голямото чудо в живота ѝ.

„Мъртва партида” от Мери Кели

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване
: 1 ноември 2022 г.
Превод: Иван Костурков
Редакция: Боряна Джанабетска
Оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: Действието в романа се развива във фабрика за порцелан и керамика в Стафордшър. Срещаме се с частния детектив Никълсън, натоварен със специална мисия. Той трябва да разкрие кой служител продава проекти на дизайнерите на международни конкурентни компании. Основният заподозрян е дизайнерът на фабриката Корина Уейкфилд, в която Никълсън има неблагоразумието да се влюби.
Едно убийство обаче изцяло обърква плановете му. В хранилището за течна глина е открит труп. Дали случилото се е резултат от индустриалния шпионаж? Оказва се, че в тихата фабрика, където сякаш всички са посветени от сърце на производството на изящни изделия, тлеят скрити страсти, завист и недоволство. Никълсън се опитва да подреди сложния пъзел и да съхрани достойнството си, но мислите му са изцяло насочени към Корина и нейното мрачно минало.

„Депресията: начин на употреба“ от д-р Антоанета Славова

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване
: 1 ноември 2022 г.
Редактор: Силвия Недкова
Помощник-редактор: Теодора Къцова
Коректор: Вера Балабанова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на хората с депресия в света днес е между 280 и 320 милиона. Айсбергът е дълбоко в океана и това е само неговият връх. Тази книга е аларма за тревожната тенденция. За неразбирането на депресията. За пренебрегването и липсата на емпатия. За ненавременното или неправилното ѝ диагностициране. За важността на проблема и нуждата от разговори по темата.
„Депресията: начин на употреба“ ви представя обстоен анализ на факторите, отговорни за появата на депресивно състояние. Независимо дали вие или ваш близък сте се срещали с депресията, или искате да се запознаете по-добре с класификациите и характеристиките на депресивните състояния, тази книга ще бъде ваше ръководство. Книгата се фокусира и върху един от най-важните елементи на пъзела – превенцията.

„Животът на Джеймс Баучер“ от Лейди Гроган

Издава: „Българска история“
Дата на публикуване: 1 ноември 2022 г.
Превод: Аглика Маркова

За книгата: Произведението е базирано на архива на журналиста, включващ множеството негови кореспонденции и личния му дневник. Определян като „непоколебим приятел на България“, Джеймс Баучер може да бъде пример както за професионалните журналисти, така и за хората, които под влиянието на емоции или лични интереси, поставят истината на втори план. Нещо повече, той никога не се е подчинявал на политическата конюнктура и е отстоявал докрай своите възгледи. Ирландецът е своеобразната съвест на Балканите – регион, в който всеки се счита за прав и твърди, че негова е единствената истина.

„Фигури от сол“ от Ралица Райкова

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 1 ноември 2022 г.
Редакция: Иван Ланджев
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: „Често се натъквам на словосъчетанието „обещаващ дебют“ и не го разбирам. Какво е длъжен да ни обещава един дебют? Нищо. А понякога към „обещаващ“ се добавя и „дързък“ – получава се нещо много сериозно, един „обещаващ, дързък дебют“. Е, тази поезия не е дръзка, нито пък се е втурнала да обещава нещо на читателя. За сметка на това тя споделя с него едно и също любопитство, едно и също желание да опознава и
разбира. Тази поезия е вглъбена, но не спира да гледа наоколо с очи на откривател – честна в ентусиазма си да хване за момент неуловимото (насън или наяве) и да ни срещне с него. Завидната за годините на автора зрялост не бива да ни изненадва – възрастта на поета няма общо с това, което пише в личната карта. Приятно четене.“ Иван Ланджев

„Семейна Коледа“

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 1 ноември 2022 г.
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Съществува нещо наистина магично в последния месец от годината, когато честваме трите дългоочаквани празника – Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Всеки къта топли детски спомени за ярко греещата елха, за вкусните ястия, приготвени с много любов, и за онези весели дни, през които сме били всички заедно.
С помощта на тази книга ще можете да задържите топлината и милите спомени за тези вълшебни моменти завинаги! Опишете семейните си планове, рецепти и преживявания; залепете снимки, картички и всичко, което носи празничен дух. А между страниците се крият и интересни идеи, рецепти и любопитни факти. Писането тук лесно може да се превърне в новата ви любима традиция!

„Зимните хора“ от Дженифър Макмеън

Издава: Benitorial
Дата на публикуване: 2 ноември 2022 г.
Превод: Анелия Петрунова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: В „Зимните хора“ разказвачите са трима. През 1908 г. в Уест Хол, Върмонт, Сара Харисън Шей и съпругът ѝ Мартин загубват единствената си дъщеря Гърти. Поразена от мъка, Сара ще опита всячески да върне обичната Гърти в света на живите. В настоящето, майката на деветнайсетгодишната Рути и шестгодишната Фон изчезва безследно и докато претърсват къщата за следи, двете сестри намират дневника на Сара Харисън Шей, старателно скрит заедно с още няколко съмнителни предмета. Междувременно, в другия край на града, Катрин – наскоро овдовяла жена, отдадена на изкуството, тъкмо се е преместила в Уест Хол с надеждата да намери някои отговори. Тя иска да разбере защо в деня на смъртта си, съпругът ѝ е отишъл именно до Уест Хол и то – в пълна тайна от нея. Как съдбите на тези три жени – Сара, Рути и Катрин – се оказват преплетени? Това може да ни покаже единствено Дженифър Макмеън.

„Очарователен негодник“ (Бриджъртън, кн. 6) от Джулия Куин

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 2 ноември 2022 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Всеки има повратен момент в живота си. Момент, който е толкова значим и спиращ дъха, че човек осъзнава, че животът му никога няма да бъде същият. За Майкъл Стърлинг, най-скандалният покорител на женски сърца, този момент настъпва, когато за първи път вижда Франческа Бриджъртън. След безброй авантюри, в които сърцето му е останало свободно, само един поглед към нея е достатъчен, за да го накара да се влюби до полуда. Но за негово нещастие само след броени часове Франческа ще се омъжи за друг. Но това вече е минало. Сега Майкъл е граф, а Франческа е свободна, но все още гледа на него само като на най-близкия си приятел и довереник. Майкъл не смее да ѝ признае любовта си… до една нощ, когато младата жена невинно пристъпва в обятията му и страстта им се оказва по-силна и от най-греховните тайни…

„Като днес, като винаги“ от Светла Радкова

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 3 ноември 2022 г.
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Петър Тушков

За книгата: „Поезия, изградена от естествени материали. Отглеждане на смисъл без изкуствено наторяване. Запазване на чувството без консерванти. Ефирен полъх на думи над минало и настояще. Вселена за завръщане.“ Петър Чухов

„Книга за емоциите“ от Стефани Кутюрие и Морен Поаньонек

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 3 ноември 2022 г.
Превод: Вера Янчелова
Отговорен редактор: Гергана Козарева

За книгата: Гняв, тъга, гордост, срамежливост, страх, щастие, завист…
Запознайте се с малката Симон и преживейте заедно една необикновена седмица, пълна с емоции. Бъдете неин приятел и я подкрепете, когато ѝ се струва, че не може да се справи. Надникнете под капачетата за още изненади.
Интерактивна книжка, проектирана от детски психолог, която ще помогне на децата по-добре да разбират и управляват чувствата си.

„Мамник“ от Васил Попов

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 4 ноември 2022 г.
Редакция: Тодор Станчев
Коректор: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: В трънското село Вракола се случват необикновени неща – няколко човека са убити по невиждан начин, други се събуждат с особени белези по тялото. Сякаш над селото е надвиснало нечовешко зло. Настаненият в старчески дом Емил, заедно с граничния полицай Божана Горнева, започва да разследва странните случаи и се натъква на потулени от миналото загадки и на оживяло от българския фолклор чудовище. В битката със злото ще им помага и един възкръснал мъртвец, който има несвършена работа на този свят…
„Мамник“ е победител в Storytel Studio – първия по рода си конкурс в България за оригинален аудиосериал.

„Онова, за което не искам да мисля“ от Йенте Постюма

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 4 ноември 2022 г.
Превод: Мария Енчева
Дизайн на корицата: Капка Кънева

За книгата: Те са близнаци, Едно – роденият малко по-рано брат, и Две – сестрата, която разказва. И двамата мечтаят да живеят в Ню Йорк, и двамата обичат котки, и двамата обичат момчета. Едно живее с Марсел, впоследствие със Соян, Две живее с Лео и се жени за него, но много повече живее с Едно и проблемите му. Припомня си детството им, липсващите им родители, и как двамата порастват, и как той се бори да намери щастието си. Това е историята за дълбоката привързаност на една сестра към своя брат и неспособността ѝ да спре да мисли за него, колкото и да се опитва. След като той отнема живота си, тя се затваря в апартамента му, където чете и препрочита дневниците му, за да намери отговорите, които винаги са ѝ липсвали. По един оригинален начин, като прибягва до необичайна пунктуация и до класическия метод на потока на мисълта – и с много любов и съчувствие Йенте По̀стюма ни разказва какво се случва, когато човекът, върху когото сте изградили цялото си съществуване, внезапно си отиде.

„Джейн Еър” от Шарлот Бронте  

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 4 ноември 2022 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Преводач:
Мария Чайлд
Редактор и коректор: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Най-четеният и най-обичан класически роман на Шарлот Бронте излиза в ново луксозно издание!
Силно повлиян от романтичната традиция, но считан за „революционен“ за времето си, „Джейн Еър“ е много повече от любовен роман – това е книга за мрачните мигове, преодолени чрез сила на характера, борбен дух и непоколебима вяра.

„Демонът в гората“ от Лий Бардуго, Дани Пендъргаст

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 5 ноември 2022 г.
Превод: Йоана Гацова
Редактор: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Kirk Benshoff

За книгата: Историята на Тъмнейший оживява пред очите ни с помощта на изящно илюстрираната графична новела – предистория на „Сянка и кост“, хитовия сериал на Netflix.
Преди да поведе Втората армия на Равка, преди да създаде Долината на смъртната сянка и много преди да се превърне в Тъмнейший, той е самотно момче, надарено с изключителна сила. Ерик и майка му Лена винаги са бягали, без да могат да открият сигурност никъде. Те не са като другите Гриша – те са най-редките и смъртоносни от своя вид. Всяващи страх сред тези, които искат да ги унищожат, и преследвани от тези, които искат да се възползват от дарбите им, майка и син са принудени да крият способностите си навсякъде. Но понякога и най-страшните тайни се разкриват сами…