fb
БългарияНовини

CineLibri отбелязва 100 години от рождението на Ингмар Бергман

2 мин.
Photo by REX/Shutterstock

Международният кино-литературен фестивал CineLibri ще отбележи стогодишнината от рождението на великия театрален и филмов режисьор, сценарист и продуцент  Ингмар Бергман. Организаторите на фестивала обявиха, че на 13 октомври ще бъде представена кинопанорама с негови филми, която ще завърши тържествено с изискана галавечер в зала „България”. В рамките на събитието ще бъде излъчен документален филм за Бергман, съпроводен с видео поздрав към зрителите от страна на живата легенда Лив Улман, муза на прочутия режисьор. Ще звучи музика от филмите на Бергман, изпълнена на живо от оркестъра на Софийска филхармония, която ще ни пренесе на снимачната площадка, като пресъздаде знакови сцени с любимите му актьори.

Ингмар Бергман е роден на 14 юли 1918 г. и е считан за един от гениите в световното киноизкуство, с над 60 филма в творческата си биография. Също толкова ценен и като драматург, той режисира над 170 театрални постановки. Шедьоври като „Есенна соната”, „Сарабанда”, „Шепот и викове”, „Сцени от един семеен живот”, „Фани и Александър”, „Поляната с дивите ягоди” налагат нов кинематографичен език и остават задълго в ума и сърцата на милиони зрители по света. Характерен за киношедьоврите му е театралният подход, но филмите му черпят вдъхновение и от живописта, музиката, литературата и философията.

Според Уди Алън Бергман изследва най-дълбоките безпокойства на хората, създавайки проникновена филмова поезия: смъртната природа на човека, любовта, изкуството, религиозните съмнения, предизвикателствата на брачния живот, неспособността да общуваме пълноценно.

По време на фестивала ще бъдат показани два от най-забележителните филми на Бергман с участието на Лив Улман, която през последните години нашумя и с постиженията си като режисьор. Българската публика я познава чрез изповедната ѝ книга „Промяна”, а дъщеря ѝ Лин Улман – чрез книгата „Съкровеното“ (изд. „Книгопис“).

Във връзка с годишнината, преди броени дни „Колибри” пусна ново издание на автобиографичната книга „Латерна магика”. Тя проследява живота на режисьора от детските години в шведската провинция, през работата му в театъра, до триумфите в киното и бурните му романтични истории.

Тазгодишното издание на международния кино-литературен фестивал ще се проведе между 11 и 24 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Ловеч, Видин, Враца, Благоевград, Търговище, Стара Загора и други областни центрове. Програмата включва над 40 филма с национални премиери, гости със световно признание, много гала събития и изненади. Тематичен фокус е любовта във всичките й форми и превъплъщения, а мотото е „Любов между редовете“.

[ + ]