fb
СпециалниЧети повече

Как компютърните игри учат децата да четат и пишат

3 мин.

Minecraft представлява компютърна игра, която провокира, както логиката и въображението, така и умението на учениците да четат и пишат. Макар създадена преди 5 години, тя бързо се развива и днес учители и родители я смятат за една от най-добрите образователни игри.

Играта е като безкраен комплект от програмируеми лего блокчета. Тя предлага начин за развиване на пространствено ориентиране, математическо мислене и логика. Но освен тези качества, играта развива и умението за четене и писане, споделят в Wired.com.

Как става това?

Тайната се крие не в играта сама по себе си, а в дейностите на играчите извън нея. Около Minecraft  съществува култура на четене. В играта има минимално количество инструкции и помощни материали, затова новите играчи веднага търсят информация за механиките на играта. Най-често търсенето се състои в гледане на YouTube клипчета, но също така гмурване в океана от Minecraft уики-та и упътвания, написани от геймъри за геймъри. Или избор измежду печатни издания като „The Ultimate Player’s Guide to Minecraft” или „Minecraft Redstone Handbook”, някои от които вече са бестселъри.

Minecraft_game

„Това е комплексен и сложен материал. Анализирах няколко откъса от книгата „The Ultimate Player’s Guide to Minecraft”, използвайки скалата за четимост Flesch-Kincaid, и те получиха резултати между 8 и 11 точки. Въпреки това в моя квартал ги четат деца от началните класове. Игрите, изглежда, могат да мотивират децата да четат и то много над нивото си.” Това открива Констанс Стейнкуелер, гейм-изследовател в Унивеситета в Уисконсин-Медисън. Тя е помолила ученици в средното образование с проблеми с четенето (например единадесетокласник, който чете на ниво шести клас) да изберат интересна за тях игра, след което е подбрала текстове от гейм сайтове, които да прочетат. Някои от текстовете са били на ниво първи курс в университет, но въпреки това децата са се справили без никаква помощ и с почти перфектна точност.

Как са го постигнали?

 „Защото са наистина мотивирани”- казва Стейнкуелер.-„Причината не е само, че учениците познават добре областта, напротив- имаше много непознати думи, но те продължиха да се стараят, защото бяха заинтересовани от задачата.”

Хана Гербър, литературовед в Sam Houston State University, е открила същото нещо. Тя наблюдава няколко десетокласника в училище и вкъщи и забелязва, че те четат само 10 минути на ден в часа по английски, но удивителните 70 минути вкъщи, докато се подготвят за игри.

Стейнкуелер открива още, че страстта по игрите развива и писането. Когато Стенкуелер неформално наблюдава как децата  допринасят в гейм сайтове и онлайн дискусии, тя вижда сериозни умения в писането. „Изведнъж да бъдеш писател е секси, популярно и готино. Те имат публика, която познава материята и очаква от тях да бъдат на ниво.”- казва тя.

Клив Томпсън, авторка на статията в Wired, споделя, че нейните деца четат трилогия от романи в Майнкрафт света, написани от 13-годишно момиче от Мисури. „В момента хваля Minecraft, но почти всички игри имат този ефект. Урокът тук е същия, който Джойн Дюи, (американски педагог и философ) ни научи преди около век: За да накараш децата да четат и пишат, дай им задача от реалния свят, която да ги заинтересова. В тези дни това са игрите

[ + ]