fb
Ревюта

Имам си сайт! Ела да ти продам книжка!

2 мин.
amazon

amazonА-ха. Имам си сайт. Добре, де, имам и няколко блога. Евентуално някога ще стигна дотам, че да си купувам други сайтове и блогове и да ги присъединявам към вече притежаваните. Евентуално. Не така си е мислел обаче Джеф Безос, когато е създал Amazon.com. Бил е уверен, че слага началото на най-големия електронен магазин в света и е бил готов да защитава и развива идеята си на всяка цена.

“Да правим бизнес като Amazon.com“ е първата книга от серията “Световните бизнес империи – идеи за над $789 милиарда” на Дневник и Сиела, която си поръчах и получих за рождения ден преди 2 години. И постепенно ще прочитам и разказвам тук. (През 2008 година бях забранил да ми подаряват книги за РД-то, защото какво по-лесно за подарък на основателя на най-големия тогава блог за книги от… книга. Но за някои имаше преференции.)

Историята на една електронна империя е разказана от американскатa журналистка Ребека Сандърс във времето, когато компанията е сред основните потърпевши от дотком-кризата, докато интернет все още не се е превърнал в страшилището Web 2.0. Което ме навежда на мисълта – дали си струваше Икономедия да издават цяла серия подобни книги, ако всички те са на повече от 5 години и след тях всички компании, за които се говори, са претърпели поне 1 криза и вероятно са много различни в момента.

Няма обаче да отричам, тази книга спокойно може да е наръчник за начинаещи създатели на комерсиални сайтове. В началото Amazon (събирам предложения дали това се чете Амазон или ЪмейзОн – дали играта на думи надминава наименованието на южоамерикснаката река Амазонка, на която се твърди, че е кръстен сайтът) е бил магазин за продажба на книги. После добавил музика и филми. Вече в Amazon човек може да си купи почти всичко. За да увеличи посещаемостта, Безос е включил ревюта на продуктите. Да кажем, че е смесил електронна книжарница с “Аз чета”. И така до днес, когато Amazon продава повече книги за собствения си четец Kindle, отколкото печатни книги.