fb
БиблиотекитеНовини

Дарителска кампания за спасяване на възрожденски летописи в Търговище

1 мин.
Regionalna biblioteka Tyrgovishte

Регионална библиотека „Петър Стъпов” в Търговище обяви дарителска кампания за набиране на сумата от 30 000 лв, съобщават от DarikNews. „Парите са нужни за осигуряване на необходимата техника и софтуер за дигитализация на материалното наследство на Търговищкия край”, казва директорът на библиотеката Росица Куцарова.

Апелът е насочен към гражданите на Търговище и всички, които ценят историята и вярват в родолюбивата дейност на културната институция. Хиляди страници възрожденска летопис, публицистика от 18 в., редки и ценни книжа стоят в архивите и се разпадат от времето.

За да може обаче да се съхранят за поколенията образците на джумалийския печат и печатните издания, те трябва да бъдат дигитализирани. „Нека заедно дадем живот на редките и ценни страници възрожденска летопис и писаното за родния ни град, за да ни има във времето и историята!“, гласи призивът на ръководството на Регионална библиотека „Петър Стъпов“, публикуван на сайта на институцията.

„Вече 150 години в Търговище има библиотека, в последните 55 години от тях тя е регионална. Наша отговорност е да събираме и съхраняваме писаното слово за цялата област“, завършва Куцарова.