fb
НовиниПо света

Даряват $500 000 на PEN America за борба със забраните на книги

3 мин.
Снимка: © AFP

Маркъс Дол, главен изпълнителен директор на Penguin Random House, лично ще дари 500 000 долара на PEN America, за да подкрепи борбата със забраната на книги в САЩ, пише The New York Times. Дол се надява и други да последват примера му, дарявайки на новосъздадения фонд за защита на книгите, който ще предостави подкрепа на общности, в които книгите са застрашени.

През последните месеци се наблюдава ръст на родителите, активистите и законодателите в цялата страна, които изискват премахването на определени книги от училищата, а предизвикателствата, които традиционно се ограничаваха до срещите на училищния съвет, се прехвърлиха в политическата сфера. 

Хората, които се опитват да премахнат книги от училищата, твърдят, че някои от разглежданите текстове съдържат материали, които не са подходящи за деца. Противниците обаче твърдят, че премахването на книги от училищата нарушава правата на родителите и учениците, които искат достъп до тях. Те казват, че изучаването на различни книги е важно, за да могат децата да научат важни неща за себе си и за света около тях.

За Дол въпросът със забраната на книги е професионален и личен. Израснал в Германия след Втората световна война, той уточни, че е наясно с „мрачните времена и тъмната история на страната“. По време на кариерата си в Bertelsmann, германският медиен конгломерат, който притежава Penguin Random House, той е работил в редица ограничителни среди, включително Полша през 90-те, Русия в началото на 2000 г. и днес в Китай.

За забраните и ограниченията, които вижда върху книгите в Америка, той каза: „Това е опасно. Това е невъобразимо. И е свързано с бъдещето на нашата демокрация.“

Сузан Носел, главен изпълнителен директор на PEN America, нарече скока в забраната на книги „безпрецедентен“ и каза, че организацията е трябвало да наеме повече работници и консултанти, за да се справи с него.

„Преди време се справяхме с няколко от тези ситуации годишно. Сега се изправяме пред нови предизвикателства и забрани всяка седмица и то в много по-голям мащаб“, каза тя. „Не само родителите се обръщат към директорите и библиотекарите, това е законодателство, което се въвежда във ведомствата, за да наложи категорични забрани за това какви видове книги са достъпни за учениците. И е заплетена в много по-голяма политическа битка за разказите, които са достъпни в тази страна, които общностите искат да издигнат и потиснат.“

Новият фонд, каза тя, ще бъде използван за покриване на разходи, свързани с усилията на PEN да се бори с тези предизвикателства, включително консултанти, адвокати и разходи, свързани с публични кампании и медийни събития. Дол, който е изпълнителен вицепрезидент на борда на PEN America, обеща да дарява минимум 100 000 долара на организацията всяка година в продължение на пет години.