fb
Ревюта

Словото на един гений

2 мин.

Дейвид ОгилвиНе обичам кумирите, но обичам да се възхищавам на хората, които са спечелили възхищението на останалите. „60 милиона французи няма как да грешат“, както се казва в един туристически справочник от началото на века. Затова и Дейвид Огилви ми стана още по-симпатичен, когато прочетох по колко мил начин неговите бивши служители му подарявят сборника с негови мисли за 75-годишнината. А сега и той идва при нас под името „Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата“.

Трябва да знаете, че живеем в много трудни времена – всичко вече е измислено и казано и трябва да си ужасно, ужасно изобретателен, за да не говориш предимно клишета. Тази книга например показва, че колкото и да опитваш, ще е трудно да измислиш нещо ново. Същевременно обаче ти дава да разбереш, че оригиналността не се крие само в това да казваш подредени по специален начин думички, а и да изговаряш познати неща с присъща смелост.

Освен духовитите отговори и речи на бащата на рекламата, сборникът с цитати от Дейвид Огилви съдържа и много поучителни писма до различните офиси на неговата агенция през годините, напътствия за развитие на екипа и творческите отдели, насоки за по-креативна работа на рекламистите. Разбира се, човек трябва да се постарае, за да си ги вземе и приложи към своята работа.

И трябва да кажа, че след прочитането на „Дейвид Огилви – словото на гения в рекламата“, се чувствам много доволен. Дори досега да съм си мислел, че правя някои неща наивно, безкомпромисността на Огилви към посредствената работа ми припомни, че пътят е прав. И ми доказа, че имам правилния ментор. Ивет. Благодаря.

И кратък, но съдържателен откъс от книгата тук.