fb
БългарияНовини

И тази година ще четем и празнуваме на D.E.A.R Day

3 мин.

Ако си мислите, че краят на „Дни на детските книги“ е скоро, не се заблуждавайте, пикът им тепърва започва или по-скоро се пренася от виртуалното пространство в реалното. Защото този уикенд е пълен със страхотни инициативи за децата, които са пряко свързани и с четенето. Тази събота и неделя ни очакват „Походът на книгите„, Лов на великденски яйца в зоологическата градина с Тими Провала и не на последно място истински D.E.A.R. Day в Столична библиотека.

D.E.A.R. Day и тази година ще бъде отбелязан традиционно на 12 април (събота), а началният час на събитието е 11:00 в Американския център на Столична библиотека. Организаторите на събитието от издателство „Милениум“ обещават много интересни занимания за малки и големи гости, забавно четене, викторини, игри и любопитни информации за Бевърли Клиъри и детската поредица за Бизъс и Рамона, откъдето именно идва празнуването на деня „Остави всичко и чети“ (Drop Everything and Read). Не на последно място, организаторите са подготвили и много награди за най-активните участници в книжните игри на деня.

Ако още се чудите дали да се присъедините към отбелязването на D.E.A.R. Day в България, ето още любопитна информация за празника, която със сигурност ще ви провокира в събота да зарежете всичко и да четете заедно с героите на Бевърли Клиъри:

Какво е денят D.E.A.R.?
Съкращението D.E.A.R. идва от Drop Everything and Read („Остави всичко друго и чети”). Денят D.E.A.R е национален празник на четенето, който насърчава малки и пораснали читатели да си припомнят несравнимото удоволствие от хубавата книга.

Кога се отелязва денят D.E.A.R.?
На 12 април всяка година милиони читатели по цял свят отделят от деня си поне 30 минути за четене. Празникът води началото си от рождения ден на любимата американска писателка за децата – Бевърли Клиъри, родена на същата дата през 1916 година.

Защо Денят D.E.A.R. съвпада с рождения ден на Бевърли Клиъри?
Авторката получава хиляди писма от запалени читатели и почитатели на романите й. Техните интерес и ентусиазъм я вдъхновяват да опише „Остави всичко друго и чети” за в „Рамона Куимби на 8 г.”. Тъкмо в нея малката Рамона и съучениците й за първи път откриват удоволствието от четенето.

Как мога да отпразнувам Деня D.E.A.R.?
У нас празникът тази година ще бъде отбелязан в Американския център към „Столична библиотека”, където в 11 ч. ще започне големият маратон по четене. Ако пък предпочиташ, можеш да се усамотиш с любимата си книга у дома. Важното е да четеш!

Мога ли да празнувам Денят D.E.A.R. на друга дата?
Разбира се. Всеки ден от годината е идеален да оставиш всичко друго и да четеш. Идеята на Денят D.E.A.R. е четенето да се превърне в неизменна част от ежедневието ни. Затова давай, прочети нещо интересно днес, а също и утре – чети всеки ден!