fb
НовиниПо света

Дебютанти срещу лауреати в Женската литературна награда за 2023 г.

3 мин.

Имена на бивши победители, множество дебюти и изгряващи звезди съставят дългия списък на Женската литературна награда за 2023 г. Журито е селектирало 16 романа, които „обикалят“ земното кълбо от ренесансова Италия, през Индия, обсадата на Сараево и Северна Ирландия до въображаемо кралство и подводен свят, населен с необикновени същества.

Имената на 16-те забележителни жени бяха обявени в навечерието на Международния ден на жената – 8 март.

Сред списъка с дебютни книги са имената на Луиз Кенеди и Шийна Пател, които се изправят срещу предишните носители на наградата – Маги О’Фарел, която спечели през 2020 г. и Барбара Кингсолвър, лауреат през 2010 г.

Натали Хейнс, Лалин Пол и Елизабет Макензи, попадали и преди в краткия списък на Женската награда, също фигурират в тазгодишния лонглист, докато два пъти номинираната за „Букър“ Новиолет Булавайо и Софи Макинтош, включена в дългия списък на „Букър“, са номинирани за първи път.

Дългият списък е описан като „великолепно тържество на безграничното въображение и творческа амбиция“ от председателя на журито, телевизионната операторка и писателка Луиз Минчин, пише The Guardian.

„Мисля, че имаме прекрасна, необикновена смесица от жанрове, от гласове, от места“, добави тя. Дългият списък е съставен от седем британски автори, петима американски, един ирландски, един канадски, един зимбабвийски/американски и един френски автор. „Мисля, че мащабът и амбицията на женското писане в момента са вдъхновяващи“, казва още Минчин.

Всеки роман на жена, публикуван първоначално на английски, отговаря на условията за наградата и както миналата година, една четвърт от книгите в списъка за 2023 г. са публикувани от независими издателства.

Краткият списък от шест книги ще бъде разкрит на 26 април, а победителят на 14 юни. Миналогодишният победител беше Рут Озеки за четвъртия й роман The Book of Form and Emptiness.

Основана през 1996 г., Женската награда има за цел „да отпразнува и популяризира художествената литература от жени пред възможно най-широк кръг читатели“. По-рано тази година наградата обяви сестринска награда за нехудожествена литература за жени, която планира да избере първия си победител през 2024 г.

Ето и целия списък:

Black Butterflies – Присила Морис

Children of Paradise – Камила Грудова

Cursed Bread – Софи Макинтош

Demon Copperhead – Барбара Кингсолвър

Fire Rush – Джаклин Крукс

Glory  – Новиолет Булавайо

Homesick – Дженифър Крофт

I’m a Fan – Шийна Пател

Memphis – Тара М. Щрингфелов

PodЛалин Пол

Stone Blind – Натали Хейнс

The Bandit Queens – Парини Шроф

The Dog of the North – Елизабет Макензи

The Marriage Portrait – Маги О’Фарел

Trespasses – Луиз Кенеди

Wandering Souls – Сесил Пин